Wysłany: 2010-06-14, 22:04 Pomoc poszukuje dziadka Oddział: Wojska Lądowe
Witam, nie chce szerzyć spamu, jeżeli istnieje podobny temat to proszę o przeniesienie mojego postu tam. Ustaliłem ostatnio iż w mojej rodzinie znajdował się ułan, który niestety już nie żyje, a rodzina niewiele wie na jego temat. Znam tylko jego imię i nazwisko, wiem także, że po wkroczeniu wojsk sowieckich do Polski dostał się do radzieckiej niewoli. Czy istnieje możliwość ustalenia w jakim pułku służył? Jeżeli ktoś jest w stanie mi pomóc będę bardzo wdzięczny.
Dziękuje za info, ale nie wiem czy jest sens rozmawiania na priv msg tutaj każdy będzie mógł coś dodać od siebie. Skoro twój krewny był z Krakowa to najprawdopodobniej służył w 8 pułku ułanów, o czym może świadczyć niewola sowiecka. Później przejrzę kilka książek i napisze czy coś znalazłem. A możesz się dowiedzieć więcej na temat krewnego? np. kiedy został wcielony do wojska, rok urodzenia, imię ojca po prostu wszystko co może się przydać.
_________________ Celem wojny nie jest zginąć za swoją ojczyznę, tylko sprawić by tamci skurwiele zginęli za swoją...
George Smith Patton (1885 - 1945)
Retreat Hell! We're just attacking in another direction... Oliver P. Smith (1893 - 1977)
Spoko, w weekend postaram się zebrać możliwie najwięcej informacji
_________________ "Gdy dusza nasza znużona i zmięta, widokiem wrogów, gwarem obcych słów. Pójdźmy na cmentarz, gdzie leżą Orlęta. Tam zobaczymy zawsze polski Lwów!"