Ciekawe na jakiej podstawie to twierdzisz ?
śmiech mnie ogarnia ,to sa brednie
Na podstawie danych z instrukcji o T-34.
Na podstawie relacji prób porównawczych, skrzyni 4 - z 5-cio biegową, zamieszczonej w rosyjskim "Polgon" nr.4 2001 r.
Na podstawie własnej męki, przy prowadzeniu T-34-85M produkcji polskiej - który prowadzi się o wiele łatwiej, od T-34 ze skrzynią o czterech przełożeniach, nie licząc wstecznego.
Na pewno nie z opracowań S.Zalogi.
A to niespodzianka, Knat mógłbyś napisać coś więcej z własnych doświadczeń z T-34/85M?
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
-----------------------------------------------------------
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
Na zlocie w Darłówku - na tzw. patelni.
Poprosiłem znajomego, żeby mi dał zrobić rundkę tym czołgiem - i dał.
On uruchomił, ja ruszyłem - pojechałem na dwójce, jakieś 300 metrów, kilka razy skręciłem i przy próbie włączenia trójki - wyłączyłem czołg. Tyle.
W skrzyni bez synchronizacji miedzy biegami dodajesz gazu. Ma to na celu zmniejszenie różnicy prędkości między wałkiem zdawczym a odbiorczym. Kwestia wprawy.
Zgadza się.
Ale nie wchodzenie biegów, pomimo posiadania wprawy (i nie siebie mam na myśli, tylko zawodowego czołgistę, który ten czołg obsługiwał) - to już kwestia właściwości skrzyni biegów.
Jak najbardziej jest to możliwe. Kwestia czy sherman miał synchronizacje.
Podwójne wysprzęglanie to jest cecha niesynchronizowanej skrzyni [najczęściej wysprzęglasz na luz/gaz/sprzęgło i bieg wybrany/puszczasz sprzęgło] samo w sobie nie jest wielkim utrudnieniem.
_________________ "Nie rozpacz, nie poświęcenie mną kieruje, a chęć zwyciężenia i przygotowania zwycięstwa."
Józef Piłsudski