Targi

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: arng. bojowe m1a1sa m1a2sep

M1A1SA, M1A2SEP i inne wozy bojowe US Army i ARNG.
Autor Wiadomość
AveSilesia 
Starszy Szeregowy
szturmowiec :)

Wysłany: 2012-01-17, 19:24   
   Oddział: Wojska Lądowe

Szkoda, że tak mało napisali o tym APS-ie. Moim zdaniem mają do wyboru, albo sprawdzonego już w boju Trophy Aspro z Izraela, albo może wreszcie Raytheon dokończy swój projekt Quick Killa. Miał on być już gotowy w czasach FCS, potem chyba nieco wyhamował, ale obecnie Raytheon jest w drużynie z GDLS w przetargu na GCV, więc pewnie zrobili postęp (a propo kolejne ujednolicenie - już nie tylko silnik, transmisja, gąsienice ale także APS może być wspólny dla Abramsa jak i GCV IFV).
Ale w porównaniu do Izraelczyków, Niemców, czy Rosjan to bardzo mało wiadomo o tym Quick Killu

Damian 
Moderator
Imperialista :P

Wysłany: 2012-01-17, 21:56   

Z tego co ja wiem to Quick Kill ma działać na zasadzie wykrywania radarem oraz czujnikami elektrooptycznymi. Przeciwpociski są odpalane z wyrzutni VLS (Vertical Launching System), mają być dostępne dwa typy przeciwpocisków, niekierowane na bliskie odległości i kierowane do likwidowania na przykład PPK, pocisków APFSDS czy wystrzeliwanych z armat czołgowych pocisków kumulacyjnych.

Wszystkie wyrzutnie mają działać niezależnie od siebie, co więcej, dzięki temu że są to wyrzutnie VLS, zapewniają one nie tylko pełną osłonę wokół pojazdu, ale także pełną osłonę pojazdu przeciwko amunicji atakującej strop pojazdu po stromej trajektorii balistycznej (większość aktywnych systemów obrony nie ma takich możliwości). Wyrzutnie umieszczone na przykład na prawej burcie pojazdu, mogą także chronić sektory po jego lewej stronie w wypadku gdyby tamtejsze wyrzutnie zostały uszkodzone lub zniszczone.

W USA opracowano też kilka innych aktywnych systemów obrony, ale wydaje się że Amerykanie nie bardzo chcą je eksportować, stąd tak o nich cicho bo brak materiałów promocyjnych.
"I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior

AveSilesia 
Starszy Szeregowy

Wysłany: 2012-02-14, 08:20   

Jest już wstępny (ale to bardzo wstępny i ogólny projekt budżetu na FY13), miłej lektury:
http://comptroller.defens...013_Weapons.pdf

A tak w ogóle to za nieco ponad tydzień (22 - 24 luty) odbędzie się kolejna edycja AUSA Winter na Florydzie, warto śledzić, wiele firm przedstawia tam po raz pierwszy swoje nowości, a kierownictwo US Army przedstawia cele na najbliższe miesiące, wytyczane są nowe kierunki i takie tam.

Damian 
Moderator

Wysłany: 2012-02-14, 13:56   

Dzięki za link.

Ja również mam coś interesującego do poczytania.

http://www.wceo.wp.mil.pl.../PHW3_tresc.pdf

http://www.wceo.wp.mil.pl.../PH-W/PHW_4.pdf

Chodzi o artykuły Pawła Przezdzieckiego, polecam.
"I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior

AveSilesia 
Starszy Szeregowy

Wysłany: 2012-02-23, 19:39   

Od kilku dni działa strona w sieci o propocycji BAE i Northrop Grunman w przetargu na GCV
www.teamgcv.com
prezentacja:
http://www.teamgcv.com/us.../GCV%200112.pdf
i garść wizualek:
http://www.flickr.com/pho...ith/6916223663/

Nie zgadzają mi się rozmiary pojazdu, za wielkie są, aż nie chce mi się wierzyć, że bwp będzie miał 5 m szerokości (zmieści się w ogóle do C-17?) i 9 długości.
No, ale generalnie świetnie opancerzony, nie wiele gorzej od Abramsa i o wiele lepiej niż Namer czy Puma, a od Bradleya to już w ogóle...
No i nic nie wspomnieli o jakimkolwiek APS-ie, brak ppk, ale wielki plus za to jak rozwiązali, że wieża bezzałogowa, ale w razie uszkodzenia CROWS-a, to jest właz w wieży i można manualnie obsługiwać, albo uzupełnić amunicję.
Co myślicie o ich propozycji??

Damian 
Moderator

Wysłany: 2012-02-23, 19:44   

Jest taki duży przez te ekrany na burtach kadłuba.

A jaka jest moja opinia, cóż, jeszcze bym się wstrzymał, wstrzymał bym się do prezentacji propozycji GDLS, co więcej to są właśnie propozycje, US Army sobie to przejrzy, potem przetestuje prototypy i wtedy właśnie zacznie się robić ciekawie, bo będzie to okres wprowadzania poprawek, także nie wykluczałbym armaty automatycznej większego kalibru i wyrzutni PPK.

Tak swoją drogą, ciekawe że nikt nie zauważa podobieństwa do innej konstrukcji także opracowywanej przez BAe.

;]

AveSilesia 
Starszy Szeregowy

Wysłany: 2012-02-23, 19:49   

no wiesz, wykorzystali to co zrobili przy FCS, ale zmienili kategorie wagową niczym Adamek :) .
ale jeszcze coś, przedni pancerz jest dosyć cienki...
Zauważ, są 2 włazy dla kierowcy i pewnie działonowego, potem przedział silnikowy i zostaje miejsce na max 100 mm pancerza przedniego. O ile boczny jest imponujący to glacis bardzo przeciętny.

Damian 
Moderator

Wysłany: 2012-02-23, 19:54   

Cóż, osobiście sam nie wiem jak to oceniać. Wstrzymam się z głębszymi analizami dopóki ni zobaczę prototypów GCV w metalu, znając życie, wiem że wizualizacje często są dalekie od produktu finalnego.

AveSilesia 
Starszy Szeregowy

Wysłany: 2012-02-23, 20:02   

no to poczekamy sobie jeszcze trochę, mam nadzieje, że GDLS wkrótce opublikuje i się pochwali jaka jest ich odpowiedź na ofertę konkurenta.

Artur 
Administrator
Redaktor

Zaproszone osoby: 9
Wysłany: 2012-02-23, 22:59   

Myślałem, że dadzą wieżę bezzałogową w nowym bwp...

"Jest tylko jedna zasada taktyki, która nie podlega zmianom: użyć tego, co pod ręką, by zadać jak najwięcej ran, śmierci i zniszczenia wrogowi w jak najkrótszym czasie." George S. Patton

AveSilesia 
Starszy Szeregowy

Wysłany: 2012-02-23, 23:09   

Bo to jest wieża bezzałogowa, ale ma możliwość manualnej obsługi - wczytaj się w tą prezentację.

Damian 
Moderator

Wysłany: 2012-02-24, 15:49   

Tak swoją to GDLS jako firma zarządzająca JSMC i mająca prawa do prac nad M1 (produkcja, promocja, modernizacje i remonty) ma tu asa w rękawie, chcą zunifikować GCV i M1 na poziomie podzespołów, ta lista proponowanych zmian w M1 też mi wygląda na podchody do unifikacji.

[ Dodano: 2012-02-25, 15:13 ]

M1A2SEP v2, fotka zrobiona chyba w Korei Południowej.

Łukasz 
Generał Broni

Zaproszone osoby: 12
Wysłany: 2012-03-08, 14:47   
   Oddział: Oddziały Specjalne

http://www.altair.com.pl/start-7587

"Padłem... nikt nie poda ręki... sam wstanę... silniejszy" - Muhammad Ali

"Nienawidziłem każdej minuty treningu, ale powtarzałem sobie: nie poddawaj się, przecierp teraz i żyj resztę życia jako mistrz" - Muhammad Ali

Damian 
Moderator

Wysłany: 2012-04-18, 00:19   

Policzmy zatem.

Wszystkie aktywne brygady ciężkie US Army są wyposażone w M1A2SEP w liczbie ~1,500+ sztuk.

Wszystkie aktywne brygady ciężkie ARNG mają około ~800-1000+ M1A1SA na stanie + około ~100-200 M1A2SEP.

USMC ma na stanie ~400-410 M1A1 na stanie, z czego 174 w trzech obecnie aktywnych batalionach czołgów (58 wozów w każdym).

W rezerwie jest jeszcze ~4,000+ M1A1, z tego co się dowiedziałem, wszystkie są wyposażone w ciężkie opancerzenie (HA - Heavy Armor).

W rezerwie jest też jeszcze ~1,000-2,000+ starych M1, są używane głównie do szkoleń załóg WZT, mechaników, a także przebudowywane są na wersje specjalistyczne jak M104 czy ABV, no i rzecz jasna część z nich może zostać przebudowana do standardu M1A2SEP.

Uśredniając więc, USA ma na stanie ~8,000-8,725 czołgów serii M1 (jeśli nie więcej bo dane są dość rozbieżne).

A teraz porównajmy:

Chiny, obecnie najgroźniejszy potencjalny przeciwnik, ma na stanie ~800 ZTZ-99 czyli wozów na poziomie późnych T-72B i wczesnego T-90, rozpoczęto też produkcję nowych ZTZ-99A2 znanych też jako ZTZ-08, także można założyć że dobiją do poziomu ~1,000+ sztuk za jakiś czas, pozostałe ich czołgi to mniej zaawansowane ZTZ-96 i przestarzałe klony T-54 i T-55.

Rosja, obecnie posiada jakieś ~400 wozów T-90 i T-90A, z czego większość to T-90A zaś T-90 są głównie zajeżdżone i nie używane. Jakieś ~800 T-80U, oraz nieznane liczby starszych T-80BW w czynnej służbie, takoż samo nieznana liczba T-72B w różnych sub-wariantach w służbie, ale pewnie oscyluje w liczbie ~1,000+ sztuk, także nieznana liczba hybryd T-80UE-1 (wieża T-80UD na zmodernizowanym kadłubie T-80BW). Reszta ich licznej floty czołowej to głównie wozy przestarzałe, zajeżdżone, niesprawne, najstarsze T-54/55, T-62 i T-64 są złomowane, wozy serii T-80 po wyeksploatowaniu części zamiennych mają zostać złomowane, najstarsze warianty T-72 również, więc w linii pozostaną tylko T-72B, T-90, T-90A.

Europa... to militarny karzeł, nie wart nawet wspominania bo choć łącznie posiada sporo czołgów, to nie jest to spójna siła bojowa, inne struktury, procedury, szkolenie, zaplecze, większość wyposażenia w różnych siłach zbrojnych jest inna. I rzecz jasna szalony wręcz poziom redukcji.

Indie, 124 Arjun Mk1 + zamówienie 124 Arjun Mk2 + ~1,000+ T-90S (obecnie jest ich około ~800) + ~1,000+ T-72M1 które obecnie prezentują mikry poziom wartości bojowej.

Izrael też się redukuje, skończą z jakimś ~1,000 czołgów, może poniżej.

Pozostałe kraje albo mają bardzo małe floty czołgów, albo duże lecz w całości lub większości złożone z przestarzałych maszyn.

Także zadajmy sobie pytanie, czy USA wciąż pod względem liczebności czołgów nie prezentuje całkowitej przewagi nie tylko pod względem liczebności nad swoimi potencjalnymi rywalami, ale także pod względem technologicznej przewagi swoich maszyn nad większością potencjalnych przeciwników. Moim zdaniem tak jest.

Dlatego US Army chce obecnie skupić się nad innymi swoimi problemami.

Inną sprawą są oczywiście pracownicy JSMC i oczywistym jest że należy ich przy czymś zatrudnić by nie utracić do 2017 tych wysoce wartościowych pracowników, bo bez nich ponowne uruchomienie linii może być bardzo kosztowne.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Trochę nowości.

Ostatnio znalazłem kilka ciekawych fotografii M1A2SEP v2.

Te poniżej są ciekawe, przyjrzyjcie się tylnemu światłu, pod nim jest mała kamera dla kierowcy, przy drugim świetle jest kolejna kamera, kilka lat temu wspominano o ich montażu ale dopiero teraz mamy dostępne odpowiednie fotografie.

Poniżej kolejny interesujący detal, przypatrzcie się burtom wieży, widać przyspawane elementy mocujące na stelaż dla osłony dynamicznej, czyli wybuchowego pancerza reaktywnego w postaci kaset M32.

A biorąc pod uwagę rozmieszczenie elementów mocujących, wóz przedstawiony na fotografii niżej, przedstawia finalną konfigurację zestawu TUSK-2 (Tank Urban Survivability Kit - 2).

Poniżej więcej fotografii.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nowe wieści ze świata.

Arabia Saudyjska podpisała kontrakt na modernizację swojej floty czołgów M1A2 (373 sztuki) do standardu M1A2S.

Cytat:

In this 2011 file photo, Steven Homesley, an Anniston Army Depot heavy mobile equipment mechanic, disassembles an M1A2 Abrams tank to be repaired and upgraded for the Royal Saudi Land Forces.

ANNISTON ARMY DEPOT, Ala. (April 12, 2012) -- Anniston Army Depot recently contracted to overhaul 143 M1 Abrams tanks for Saudi Arabia's Royal Saudi Land Forces through a partnership with General Dynamics Land Systems, at Lima Army Tank Plant in Ohio. An additional 129 tanks are awaiting funding.

Approximately 326,000 direct labor hours are expected for the installation through this program, according to Michael Epps, a depot program manager. Anniston Army Depot employees will disassemble and sandblast the vehicles, then perform needed repairs to the hulls and turrets.

"The vehicles coming in for this program are all M1A2 tanks and will be reconfigured through this program to M1A2S, which is the Saudi version of the M1 Abrams tank," said Epps.

Epps said the installation will play a key role in refurbishing components for the vehicles by rebuilding the Gunner's Primary Sight assembly, computer control panel, elevating mechanism assembly, gunner's control assembly and other parts for each tank.

Once structural repairs are complete, the hulls, turrets and components will be shipped to Lima, where the tank will be assembled by General Dynamics Land Systems.

This program extends a partnership between General Dynamics Land Systems and Anniston Army Depot that began in early 2011 when the depot assisted in upgrading 57 M1A1 and M1A2 tanks to the M1A2S variant.

ANAD i JSMC modernizują Saudyjskie M1A2 (po angielsku).

Defence Industry Daily.

Dokument agencji DSCA.

Tak czy owak modernizacja to dobre wieści, liczba pojazdów i rozłożenie prac na dłuższy okres pozwoli kontynuować prace w JSMC a może zachęci do wydania na modernizację także Kuwejt i Egipt który zresztą też planował doprowadzenie swoich M1A1 do standardu M1A2.

Więc kto wie, no i Amerykanie korzystają, Niemcy też planowali sprzedaż swoich 200 Leopard 2A7 do Arabii Saudyjskiej, ale większość skrajnie pacyfistycznego społeczeństwa i polityków zablokowała sprzedaż.

AveSilesia 
Starszy Szeregowy

Wysłany: 2012-04-18, 08:18   

Na altairze jest również potwierdzenie, ale dodali cos jeszcze:
http://www.altair.com.pl/start-7792
Bardzo mnie zdziwiło to, że do przebudowy saudyjskich abramsów będzie zastosowana TG (już kilkakrotnie w wielu tematach na forum był wspomniany ten model), a w pakiecie modernizacyjnym dla US Army, będzie "przejście" do GD883.
Ciekawe jak wygląda porównanie pod względem spalania, konserwacji i rozmiarów L-100-5 i GD883. Może po ewentualnym sukcesie saudyjczyków, amerykanie również zostaną przy TG.

Odpowiedz do tematu