Jako że amerykańska broń pancerna to mój konik, i śledzę sytuację możliwie na bieżąco, to wiem jedynie iż GDLS ma w opcji maksimum takie rozwiązanie.
Maksymalna unifikacja podzespołów między czołgami M1 a BWP GCV, czyli ten sam silnik Diesla GD883, to samo zawieszenie, najlepiej typu HydroGas lub jeśli armia się na nie nie zdecyduje to te same drążki skrętne i zapewne unifikacja wielu innych nie sprecyzowanych elementów.
Co do tego rysunku, wygląda profesjonalnie, może to być oficjalna wizja GDLS i muszę przyznać, ma mocne strony, wzorowana jest nieco na SPz Puma i ma potencjał do bycia ciężką uniwersalną platformą bojową, aczkolwiek trochę rzeczy bym zmienił, silnik ustawiłbym całkowicie z przodu, a całą załogę czyli trzy osoby za nim w odizolowanej kapsule, to by wymagało przedłużenia kadłuba ale da się zrobić, włazy bym przerobił na unoszone i w poziomie odchylane na bok. Generalnie taki kadłub ma potencjał, trzeba by jednak nad nim posiedzieć.
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
Tylko czy ten pojazd jest na tyle duży by zmieścić 3 członków załogi + 9 squad + gruby pancerz + zbiorniki paliwa (a właśnie, gdzie by je najlepiej wrzucić?)
_________________ To My Wyznawcy, Dolnośląskiego Władcy!!!
WKS
Owszem, jest na tyle duży, zauważ że posiada wieżę bezzałogową a więc nie ma kosza wieży zajmującego miejsce w kadłubie.
A zbiorniki można umieścić w montowanych na śruby pojemnikach z tyłu kadłuba, w komorze silnika lub w półkach nadgąsienicowych.
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
jeszcze pozwolę sobie pociągnąć temat zbiorników paliwa. Popraw mnie jeśli się mylę.
jeśli zamontujemy je z tyłu kadłuba, to załoga jest w miarę bezpieczna, ale chyba stosunkowo łatwo wrogowi, uszkodzić/przestrzelić je unieruchomiając docelowo pojazd, jeśli wybierzemy półki nadgąsienicowe to jest to lepiej opancerzone, ale groźniejsze dla załogi i desantu, natomiast komora silnika jest chyba najlepszym rozwiązaniem, bo przedni pancerz jest najgrubszy?? Gdzie wg Ciebie najlepiej je dać?
WKS
We wszystkich trzech punktach zbiorniki są odizolowane od załogi, nawet jeśli się zapalą, to jest czas na ewakuacje załogi i ewentualną akcję ratowniczo-gaśniczą pojazdu.
W M1 też są na przykład zbiorniki paliwa umieszczone po obu stronach stanowiska kierowcy, są one odizolowane od załogi i nawet pełnią rolę dodatkowego pancerze, szczególnie przeciw głowicom kumulacyjnym bowiem paliwo ma właściwości rozpraszające strumień kumulacyjny, jak wiele innych cieczy, na przykład woda.
Wizualkę przedstawili pod koniec lipca 2010, a już miesiąc później unieważniono pierwszy przetarg (drugi rozsztrzygnięto dopiero w styczniu 2011). I teraz się zastanawiam, czy to był prawdziwy mock-up, czy czując unieważnienie przetargu, w ramach dezinformacji konkurencji: GDLS i jeszcze wtedy SAIC, przedstawili takie coś, by uśpić czujność.
A tak w ogóle to jak Damian, oceniasz tą propozycję. BAE ma duże doświadczenie w BWP-ach no i zastosowali napęd hybrydowy, co w obecnych realiach finansowych budżetu Pentagonu może mieć znaczenie.
Ja dla mnie (okiem w sumie nie fachowca) to sylwetka przypomina za bardzo Bradleya tyle, że obwieszono go sensorami jak choinke na święta . Jak Ci się widzi pomysł BAE??
WKS
Ja generalnie kibicuje GDLS, a to dlatego że zapewne zrobią tańszy, prostszy, dobrze opancerzony BWP dodatkowo zunifikowany z czołgami M1 na poziomie podzespołów co obetnie koszta eksploatacji obu typów (a M1 posłużą do 2050 jeszcze, wedle prognoz US Army).
Napęd hybrydowy to oczywiście przyszłość, ale wciąż odległa, a to dlatego że jest wciąż nie sprawdzony, niedojrzały (jako napęd dla pojazdu bojowego który musi być przecież niezawodny) a same koszty fazy B&R i wdrożenia mogą być bardzo wysokie.
Propozycja GDLS jest tańsza i prostsza bo korzysta z gotowych i dobrych podzespołów jak choćby silnik GD883 czyli kompaktowy Diesel produkowany na licencji przez GDLS a w istocie jest to po prostu niemiecki MTU MB883 EuroPowerPack.
Tak wyglądała by jego instalacja w M1A2 i tyle miejsca w kadłubie zwolniłby na zbiornik paliwa jak i powiększony kadłubowy magazyn amunicji.
No i sprawa nowego BWP idzie po malutku do przodu. GAO (amerykański odpowiednik naszego NIK + KIO) odrzucił protest SAIC, Boeinga i niemieckich partnerów i na placu boju zostały tylko 2 drużyny:
http://www.defensenews.co...854&c=AME&s=LAN
Ale i tak US Army musi walczyć z szaleńcami na Capitolu, którzy chcą zdeczko upier..fundusze na nowe i rozwojowe programy (oprócz GCV, na celowniku jest F-35 w wersji STOL dla USMC, JLTV, program modernizacji śmigłowców, także US Navy ma ucierpieć).
Czeka nas rok wyborczy, w tle deficyt.
Na tą chwilę jedynym zagrożeniem są cięcia w Kongresie, jeśli GCV przetrwa, to już nic nie powinno powstrzymać programu.
WKS
GCV przetrwać zwyczajnie musi, a kryzys akurat może dać szansę GDLS, jako producenci M1 (a ten posłuży do 2050) mogą głęboko zunifikować podzespoły obu pojazdów, pozwoli to znacznie uciąć koszty nie tylko zakupu ale i użytkowania GCV no i korzystają z już gotowych rozwiązań (większość z nich w każdym razie taka jest) gdy tymczasem BAe samo sobie kopie dołek różnymi, niesprawdzonymi rozwiązaniami które mogą być również kosztowne.
Choć oczywiście BAe ma takiego asa w rękawie iż Pentagon zastrzega sobie możliwość zakupu alternatywy, a BAe jako producent BWP M2 może po prostu na jego bazie opracować tańszą alternatywę w postaci modernizacji tych BWP... inna sprawa czy to by zadowoliło Pentagon.