Ta wersja to mogła przebić ale płot w willi Shermana
Hmm, ciekawe argumenty wyciągasz - a może coś bardziej rzeczowego niż odniesienia do płotów?
janusz napisał/a:
No faktycznie pewnie w ciągu czterech lat wyprodukowali 60 tyś tak jak w wypadku Shermana
Długi temat na rozmowę, ale nie stawiał bym potencjału produkcyjnego gospodarki USA na równi z gospodarką niemiecką, która to za pomocą latających dział amerykańskiego przemysłu lotniczego była systematycznie niszczona w latach 1943-45.
Hmm, ciekawe argumenty wyciągasz - a może coś bardziej rzeczowego niż odniesienia do płotów?
Ta armata z odległości 1 km nie była w stanie spenetrować pancerza przedniego Shermana .
Dark Shadow napisał/a:
Taaa, Niemcom tylko doświadczenia w produkcji wieloseryjnej brakowało tak ...
Dark Shadow napisał/a:
Długi temat na rozmowę, ale nie stawiał bym potencjału produkcyjnego gospodarki USA na równi z gospodarką niemiecką, która to za pomocą latających dział amerykańskiego przemysłu lotniczego była systematycznie niszczona w latach 1943-45.
Jak sie wojnę zaczyna to bierze sie wszystkie aspekty pod uwagę ,nieprawdaż ?
i nie projektuje się czołgu dla sztuki tylko robi się coś co można produkować w sposób prosty i w wielkoch ilościach
Ta armata z odległości 1 km nie była w stanie spenetrować pancerza przedniego Shermana .
Teraz już lepiej jeżeli idzie o rzeczowość, i po dokładniejszym doczytaniu przyznaje Ci rację - przesadziłem z tą odległością 1000 m.
Zaś co do T-34 i działa KwK 40 L/48, w Panzerkampfwagen IV Ausf. G, H, J Osprey'a niemieccy pancerniacy wspominają, że już KwK 40 L/43 na dystansach do 1200 m przebijało T-34 z każdej strony.
janusz napisał/a:
Jak sie wojnę zaczyna to bierze sie wszystkie aspekty pod uwagę ,nieprawdaż ?
i nie projektuje się czołgu dla sztuki tylko robi się coś co można produkować w sposób prosty i w wielkoch ilościach
Temat w stylu, co by było, gdyby Niemcy przewidzieli, że im się aż tak wybitnie nie powiedzie, i że będą mieć przechlapane ogólnie w każdym względzie.
I ciągle twierdzę, że amerykańskie możliwości produkcyjne dalece przewyższają niemieckie.
Co do możliwości przemysłowych USA, to podstawowym czołgiem dla sił zbrojnych miała być wersja M4A1 czyli ta z kadłubem odlewanym. potencjał niestety był niewystarczający i w wprowadzono to produkcji wiele odmian z pancerzem spawanym i rożnymi rodzajami napędu. i tak (powstał czokapik ) najliczniejszym przedstawicielem Shermana w US Army była odmiana M4A3.
_________________ Dragon swemu hasłu wierny,
Wspiera każdy pułk pancerny.
"Polityka:Dwa Wilki i Owca głosują co będzie na obiad"
Temat w stylu, co by było, gdyby Niemcy przewidzieli, że im się aż tak wybitnie nie powiedzie, i że będą mieć przechlapane ogólnie w każdym względzie.
To nie tak , Niemcy praktycznie swoją gospodarkę przestawili na totalną produkcję wojenną w 1943 ,produkcja gwałtownie wzrosła pomimo bombardowań.
Dark Shadow napisał/a:
I ciągle twierdzę, że amerykańskie możliwości produkcyjne dalece przewyższają niemieckie.
Nie tylko Ty ja też ,ale jest małe ale w tym temacie ojcem całego "pomysłu" na produkcję Shermana był niejaki Walter Knudsen prezes GM i członek Narodowego Komitetu doradczego do spraw obrony on to w przeciwieństwie do np Niemiec czy Rosji zadecydował że czołgi nie będą produkowały fabryki lokomotyw które raczej produkowały niewielkie serie "na miarę" ale przemysł samochodowy który produkcję seryjną miał w małym palcu.
Knudsen wraz z K.T Kellerem prezesem Chryslera w ciągu miesiąca opracowali koncepcję produkcji wielkoseryjnej czołgó 17 lipca 1940 Chrysler przedstawił ofertę ministerstwu Wojny a już we wrześniu pod Detroit na 46 hektarach rozpoczęto budowę zakładów Chrysler Detroit Tank Arsenal którą ukończono w 1941 rok później zakłady te wyprodukowały min 2000 czołgów średnich .Owszem później dołączyły inne zakłady jak Ford i Fisher Body Works z GM i..fabryki lokomotyw ale ich produkcja Shermanów to American Lokomotive Company 2300 ,Baldwin Lokomotive Works 1245 , Lima lokomotive Works 1665 jest nikła w porównaniu do 49 234 Shermanów wyprodukowanych ogółem
Januszu, co do fabryk czołgów to w USA powstały dwie dedykowane do tego fabryki, pierwsza Detroit Army Tank Arsenal mieści się tam siedziba TACOM, i druga Lima Army Tank Plant, obie to wielkie fabryki zbudowane tylko do produkcji sprzętu pancernego, czołgów.
Obie stoją do dziś, DATA jest wciąż siedzibą TACOM, ale chyba nie robi się tam zbyt dużo, może jakieś podzespołu, LATP ma zamrożoną linię produkcyjną, obecnie tam się modernizuje wozy.
I to na tyle. :-)
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
Lima w tym okresie to oddział fabryki lokomotyw margines produkcji , najważniejszym w tym okresie ośrodkiem nie tyle produkcyjnym co "twórczym" to Rock Island Arsenal
Moim zdaniem z Shermana był duży pożytek , bo nie tylko był czołgiem do strzelania , ale był wielofunkcyjny montowano na nim trały przeciwminowe , robiono z nich jeżdżące miotacze ognia itd.
Moim zdaniem z Shermana był duży pożytek , bo nie tylko był czołgiem do strzelania , ale był wielofunkcyjny montowano na nim trały przeciwminowe , robiono z nich jeżdżące miotacze ognia itd.
Można to robić z każdym czołgiem, robili to także Niemcy i Sowieci, nie tylko Alianci zachodni. Po prostu Alianci zachodni mieli w tym temacie... większy rozmach. :-)
Ale tak jak i wtedy tak i dziś, da się to robić z każdym czołgiem, kwestia kreatywności konstruktorów.
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
Ot choćby niemieckie Flammpanzery czy sowieckie OT-34 czyli czołgi z miotaczami ognia. Wszelakie niemieckie wersje dowodzenia zwykłych czołgów, inne wersje specjalistyczne.
Nigdy bym się nie spodziewał , że Niemcy przerabiali panzery na czołgi z miotaczami ognia.
Znasz jeszcze jakieś modele czołgów , które były przerabiane? Bardzo mnie to ciekawi
Zdaje się że PzKpfw. IV przerabiane były na transportery amunicyjne dla moździerzy takich jak Karl. Było dużo różnych przeróbek. Najlepiej jakbyś wziął się za literaturę fachową, tam wszystko ładnie jest opisane, są fotki i szkice itp.