Wysłany: 2008-03-27, 23:09 Najbrzydszy czołg XX wieku Oddział: Oddziały Specjalne
Który z czołgów minionego wieku uważacie za "estetycznie" najbrzydszy? Głupia klasyfikacja jak na broń, ale czemu nie? Ja stawiam na bezwieżowy dziwoląg szwedzki lub pakistańską modyfikację chińskiej podróbki rosyjskiego starocia. Jak się zdecyduję to napiszę. A Wy?
Najbrzydszy? hmmm... cholera a niech będzie Włoski C1 Ariete, jest po prostu obrzydliwy .
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
Strv-103 też nie za ładny no i jeszcze czterogąsienicowy Sowiecki Trojanov , "czołg UFO".
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
Wysłany: 2008-03-27, 23:43
Oddział: Oddziały Specjalne
A tu się nie zgadzam! Sowiecki "obiekt 279" czyli UFO-tank miał wygląd i klasę!!!!!!!! A że nie chciał jeździć i strzelać to rzecz wtórna! Wygladał nieziemsko
Oj nie przesadzaj, UFO-tank był jak dla mnie ohydny, ale to moja subiektywna opinia.
Wysłany: 2008-03-27, 23:52
No, wiesz. Jest jeszcze ten chorwacki niszczyciel czołgów, który wygląda jak puszka konserwowa z wysięgnikiem Jak on się kuźwa nazywał? I czy zbudowali coś poza pierwszą dziesiątką?
Już mam: ten chorwacki czołg-żyrafa to M-95 Kobra!
Do wyjątkowo brzydkich i dziwacznych konstrukcji dorzuciłbym jeszcze stalinowski pięciowieżowy T-35 i szwedzki dwuczłonowy UDES-XX-20.
2 ostrzeżenie. Jak jeszcze raz trafię na podwójne posty to będzie warn. Wiem, że chcesz nam pomóc w zbieraniu postów i chcesz, aby wszyscy zauważyli dodatkową informację, ale pisanie posta pod postem nie jest dobre. Chyba, że czas między postami jest długi.
Uważaj.
Windmaker
_________________ życie jest po to aby żyć
Windmaker Redaktor Naczelny Michał "Windmaker" Banach
Co do T-35 to sie nie zgodzę. Osobiście ten czołg mi się podobał.
Za brzydki czołg można uznać Matilde I. Dlaczego? Otóż czołg ten wyglądał dziwnie. Drugim dziwnym czołgiem i brzydkim jest według mnie Tygrys w wykonaniu F. Porshe.
W tym temacie można wymienić większość czołgów I wojny światowej z brytyjskim Mark I czy niemieckim A7V. Z konstrukcji z II wojny moimi faworytami są M3 General Lee, czyli wóz będący wzorem dla Shermana. Umieszczenie głównego działa w kadłubie plus małe wieżyczki umieszczone na sobie nadawały mu dziwaczny wygląd. KW 2 z monstrualną wieżą też odbiegał od przyjętych w tamtym czasie proporcji. No i jeszcze Churchill do kolekcji, a to z powodu poprowadzenia gąsienic, które paskudzą sylwetkę tego czołgu.
_________________ Jeniec wojenny to człowiek, który próbuje zabić ciebie i mu się to nie udaje, a potem prosi ciebie, żebyś nie zabijał jego.
Wysłany: 2008-03-29, 19:30
Windmaker napisał/a:
Co do T-35 to sie nie zgodzę. Osobiście ten czołg mi się podobał
A co tam widziałeś pięknego? Mi przypominał brzuchatego podstarzałego rewolwerowca przypinającego sobie 3 pasy z podwójnymi rewolwerami aby móc potencjalną (a więc wcale nie rzeczywistą) siłą ognia zrekompensować swe braki wobec "młodzieniaszków". Dla mnie ohyda i do tego zero skuteczności. Zdaje się iż najlepiej sprawdzał się jako okopane źródło ognia.
Co do czołgów I wojny to jakoś żadnego nie potrafię uznać za brzydactwo. Resentyment do "antyku"? Możliwe.
Absolutny faworyt jak dla mnie:
Czy może być coś paskudniejszczego? Juz wspomniany T-35 wygląda lepiej, jest coś jak okręt na gąsienicach:
Jeśli skuteczności nie bierzemy pod uwagę, tylko sama estetyke to T-35 w tym temacie nie pasuje
No to teraz coś mało znanego. Okazuje się, że orginalne w swym wyglądzie czołgi produkowano aż w Nowej Zelandii. Były to lekki "Bob Semple" http://upload.wikimedia.o.../27/Sempl_2.jpg wyróżniający się falistą fakturą pancerza.
Ciekawie prezentuje się także "Schofield"http://upload.wikimedia.o...Schofield_1.jpg.
Co prawda w tym przypadku kadłub mógłby jeszcze w tłoku ujść, ale podwozie kołowo gąsienicowe jaki zastosowano jak dla mnie wygląda dziwnie.
No i jeszcze lekki czołg zza naszej południowej granicy, czyli czeski Kolohousenka w kilku odmianach. Zawsze kiedy go oglądam kojarzy mi się z zabawką http://www.military.cz/pa...ka/index_en.htm .
_________________ Jeniec wojenny to człowiek, który próbuje zabić ciebie i mu się to nie udaje, a potem prosi ciebie, żebyś nie zabijał jego.
Co ciekawsze czołgiści zawsze woleli model 7A gdyż 7C miał wieże od pierwszych M60 oraz M48 i były one że tak powiem cholernie ciasne, zaś 7A miał standardową dużą wieżę od M60A1/3 więc był wygodniejszy, ale to tylko jako ciekawostka .
Mimo wszystko wydaje mi się, że wśród współczesnych modeli trudniej znaleźć coś naprawdę brzydkiego.
Zauważyłem, że czeska strona ze zdjęciami wozu Kolohousenka przestała działać (chwilowo?), więc wrzucam link ze zdjęciami z innego miejsca http://www.czolgiem.com/czechy/kh50.htm .
A wracając do czołgów z rodziny KW, to powstały jeszcze prototypy wielolufowe. Na zdjęciach nie prezentują się jakoś specjalnie źle, ale nie miałem okazji obejrzeć ich z innej perspektywy, a to ma jednak znaczenie. Czołg nosił oznaczenie KW-7
http://www.battlefield.ru/tanks/kv_exp/kv7_02.jpg http://www.battlefield.ru/tanks/kv_exp/kv7_01.jpg .