Wysłany: 2008-06-03, 19:52 Najładniejszy czołg II wojny ew. XX wieku Oddział: Marynarka Wojenna
Był najbrzydszy, to teraz najładniejszy.
Mi tam się podobał Tygrys I, oraz T34/85 czy IS2 - właściwie z wyglądu to to samo ( te dwa ostatnie oczywiście )
_________________ Historia uczy:
że historia niczego nie uczy...
Do najładniejszych zaliczyłbym również Brytyjskiego MBT Challenger 2.
No i jeszcze Izraelskie MBT Merkava Mk.3D Baz Dor Dalet i Merkava Mk.4.
Hmmm co jeszcze, Południowo Koreański MBT K2 Black Panther.
Niemieckie MBT serii Leopard 2.
Z wozów Rosyjskich/Radzieckich to T-64A/B i T-80B/U, no i jeszcze pięknie prezentuje się T-84 Yatagan.
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
Wysłany: 2008-06-03, 21:42
Oddział: Oddziały Specjalne
Ja tam kocham egzotykę i za najładniejszy uznaję brazylijski EE-T1 Osorio. Muszę też przyznać rację Maciejowi co do UFO-tanka. Obiekt 279 ma wygląd wprost nieziemski! No i jakiś czas temu widziałem foto izraelskiego czołgu-spychacza do walk w wąskich uliczkach. Nie wiem jak się nazywa, ale miejsce na podium bym dla niego znalazł.
A dla mnie, cały czas i zdecydowanie T-34.
On po prostu taki jakiż zgrabny był.
A dla mnie Damianie na tym czołgu skończyła się "uroda" czołgu.
Oczywiście nie da się tego uzasadnić, ale nad gustami się nie dyskutuje.
Ale cieszy mnie to, że jak mam jakąś wątpliwość na temat współczesnego tanka, to ma ją kto rozwiać
_________________ jestem
Windmaker Redaktor Naczelny Michał "Windmaker" Banach
Z tej rodziny czołgów najbardziej mi się podobają te wczesne bardziej smukłe wersje z małą wieżą. W międzyczasie wyprodukowano też model z taką bardziej kanciastą wieżą i ten jest już trochę brzydki (jak dla mnie). A te z długolufową 85 takie średnie.
Z wozów niemieckich najbardziej odpowiadającą mi "linię nadwozia" ma Pantera. Całkiem całkiem prezentują się też Panzery III i IV o ile mają zamontowane ekrany pancerne.
_________________ Jeniec wojenny to człowiek, który próbuje zabić ciebie i mu się to nie udaje, a potem prosi ciebie, żebyś nie zabijał jego.
Przeglądałem niedawno fotografie kilku czołgów i zauważyłem, ze te same konstrukcje różnie prezentują sie na zdjęciach. Dużo zależy od tego z której strony czołg jest fotografowany. Czasem nawet Churchill, który wskazałem w ankiecie na najbrzydszy czołg wygląda przyzwoicie.
Dotychczas ocenialismy czołgi tylko ze względu na kształt, ale ja muszę powiedzieć, że wszystkie wozy bojowe z okresu operacji berlińskiej mają u mnie dodatkowe punkty. A to ze względu na specyficzne malowanie jakie wtedy stosowano: biały pas wzdłuż wieży czołgu.
_________________ Jeniec wojenny to człowiek, który próbuje zabić ciebie i mu się to nie udaje, a potem prosi ciebie, żebyś nie zabijał jego.
Wież są różne wzory malowania wozów, mi osobiście podobają się prosty Olive Drab, MERDC i NATO Woodland, może jeszcze US. Desert Tan. Bardzo fajny jest jeszcze Brytyjski BATUS.
A i cudaczne Japońskie malowania zimowe .
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
Mi się bardzo podobają szarżujące FT-32 w 1940 r. i B 1bis w ruchu A tak na dziś, to oczywiście, że Abrams M1A2 z TUSK-2 (T.U.S.K-2?).
Crusader to mój typ, ciekawy kadłub i interesująca wieża, nawet Cromwell przy nim wysiada, a malowanie pustynne i maskowanie a'la ciężarówka też dodaje "krzyżowcowi" punktów. Z niemczyzny to Mk. III i IV jak już wspomniano za linię . 7tp za najładniejszą konwersję Vickersa. Z cyklu taki brzydki że aż ładny to tylko i wyłącznie Churchill. M4A1 76 (W) najładniejszy Sherman. a ze współczesnych czołgów to powiedzmy PT-91 (czyli w zasadzie T-72M2? ), oraz Leo2.
_________________ Dragon swemu hasłu wierny,
Wspiera każdy pułk pancerny.
"Polityka:Dwa Wilki i Owca głosują co będzie na obiad"