Poprośmy o wypowiedzenie się Damiana. Walnie nam takie referat że żadne kryteria nie będą potrzebne.
_________________ W historii Polski były 2 najtrudniejsze operacje: odrewanie dupy od stołka i przeniesienie socjalizmu z dupy do serca. Ani jedna ani druga się nie udała.
Ale co to znaczy najlepszy czołg do walki w Europie?
Każdy czołg podstawowy nadaje się do walki na terenie Europy, obu Ameryk, Afryki, Azji czy Australii.
Czołgi podstawowe to tak uniwersalne maszyny że poradzą sobie dobrze w zasadzie w każdym terenie w jakim można użyć czołgu.
Ogólnie to gadka o tym że jakiś wóz jest lepszy lub gorszy w jakimś terenie jest domeną tych pseudo fachowców wypowiadających się w tych idiotycznych pseudo dokumentach wyświetlanych na kanale Discovery Channel.
I tyle w tym temacie.
Nawet 65 tonowa Merkawa Mk.4 będzie dobrze spisywać się w Europie, tylko opracować dla tego wozu zestaw do głębokiego brodzenia tak jak ma większość czołgów NATO (M1, Leclerc i Leopard 2, ewentualnie starsze konstrukcje) czy czołgi Rosyjskie/Ukraińskie.
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
Pomógł: 1 raz Wiek: 17 Posty: 56 Skąd: Cygany,K/Tarnobrzega
Wysłany: 2011-05-03, 19:10
Oddział: Oddziały Specjalne
Damian napisał/a:
Czołgi podstawowe to tak uniwersalne maszyny że poradzą sobie dobrze w zasadzie w każdym terenie w jakim można użyć czołgu.
Zgadzam się. Jeżeli czołg jest wybierany na podstawowy to każda armia uwzględni to, że kiedyś będzie on mógł brać udział w misjach na innych kontynentach i w innych klimatach oraz, że kiedyś jeśli będą chcieli go sprzedać to nie będzie ograniczeń (tj. inny klimat itp).
_________________ Mysz polna jest szybka, ale sowa widzi w nocy
Teraz ja spróbuję odpowiedzieć na pytanie Adriana (jeżeli będe się mylić to mnie popraw Damian bo gdyby pytanie było zadane o II WŚ to odpowiedziałbym bez problemu)
Cała istota "najlepszego czołgu" opiera się na jego niezawodności (przynajmniej tak mi się zdaje). Cóż by było po czołgu który ciągle by się psuł (np Tygrys Królewski) - otóż nic bo taki czołg nie przedstawia żadnej wartości bojowej
Następna sprawa to mobilność czyli połączenie szybkości z w miare silnym uzbrojeniem i opancerzeniem. Jest to dość ważna sprawa szczególnie jeżeli się przyjrzymy czołgowi Abrams który zapiernicza ok 100 km/h będąc przy tym cholernie niebezpieczny tj. silnie opancerzony i uzbrojony.
Mobilnośc zaś łączy się z możliwością pokonywania różnistych przeszkód terenowych bo cóż to byłby za czołg który nie potrafiłby wjechać na wzniesienie lub pokonać rzeki Amazonki wzłuż .
Moim zdaniem najlepszy w Europie byłby w/w Abrams gdyż posiada wszystkie w/w cechy tj. Siłę ognia, Opancerzenie, Mobilność i bezawaryjność (lub coś w tym stylu)
Przypominam że jeżeli w mojej wypowiedzi są nieścisłości to by Damian je zniwelował swą wyczerpującą odpowiedzią
_________________ W historii Polski były 2 najtrudniejsze operacje: odrewanie dupy od stołka i przeniesienie socjalizmu z dupy do serca. Ani jedna ani druga się nie udała.
Jeszcze raz powtarzam wyraźnie, wszystkie czołgi podstawowe są uniwersalne, nadają się do działań w każdym terenie w jakim można czołgu użyć. Proste prawda?
A co do prędkości jaką mogą osiągać czołgi M1, zależnie od wersji ogranicznik w silniku ogranicza prędkość od 72km/h do 68 km/h, choć oczywiście można to obejść nawet w warsztacie jednostki. Wieść gminna niesie że niektóre załogi potrafiły rozbujać swoje M1 nawet do 120km/h, nie wiem na ile jest to prawdziwe, ale z 80-90km/h pojedzie spokojnie w odpowiednim terenie.
Inna kwestia że tego się nie robi bo raz, zużywa to szybciej gąsienice, zawieszenie, koła nośne, transmisję i silnik, oraz po drugie jest cholernie niebezpieczne.
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
Aha wiadomość do moderatorów: Zmienicie nazwę tematu bo jest NAJLEPRZY do walki w europie
Poprawione
Windmaker
Pytanie jest takie, że nie da się odpowiedzieć. Można próbować odpowiadać w oparciu o analizę pewnych szczegółów pojazdu do danego terenu/sytuacji, ale jak to stwierdził Damian, każdy czołg podstawowy dziś ma podobne i zbliżone plusy i minusy walki w naszych terenach.
Ale na rozkręcenie tematu coś sprowokuję, choć nie wiem z braku odpowiedniej wiedzy, czy aby ta teza jest prawdziwa. Oglądałem kiedyś taki głupi dokumentalny film online i tak niby jakieś spec (a wiadomo, że w takich filmach lubi się podkładać speca, co nim nie jest) stwierdził, że USA projektowały Abramsa pod kątem głównie walk w Europie, co do końca niby nie wyszło i przez to na tereny europejskie najlepszym pojazdem do walki jest Leclerc.
Ba Amerykanie mają tą przewagę że USA posiada różne strefy klimatyczne, od umiarkowanej, przez pustynną po Arktykę i sprzęt zawsze testowany jest w tych strefach klimatycznych. Na Alasce jest nawet specjalne centrum do tego przeznaczone.
Rozumiem że same parametry techniczne pojazdu nie mają według Ciebie znaczenia? A więc wóz może pudłować, ma pancerz z tektury a silnik ledwie zipie?