Wysłany: 2011-12-19, 10:57 Następca Stara 266 Oddział: Oddziały Specjalne
Inspektorat Uzbrojenia poinformował o przygotowaniu przetargu na samochód średniej ładowności o wysokiej mobilności wraz z pakietem szkoleniowym i logistycznym. Z związku z tym, jestem ciekaw Waszego zdania. Jaki pojazd jest godny zastąpienia już wysłużonego, ale niezawodnego Stara 266.
_________________ Gdzie dwóch się bije, tam zaraz trzech bohaterów i dziesięciu zasłużonych. Władysław Grzeszczyk
Ciekawe jest to ile tak na dobrą sprawę potrzeba nowych ciężarówek o średniej ładowności. Z tego co wiem, to rocznie ma być kupowane od 300 do 350 nowych ciężarówek w wariancie optymistycznym, ale pewnie nasz wspaniały rząd będzie kupował tylko po 100-150. Największe szanse ma podobno nasz Jelcz 442D, bo już produkują go dla wojska pod Langusty i NDR, a z drugiej strony tak wielki kontrakt nawet na jakieś minimum 2 tys. ciężarówek ostatecznie spowoduje to, że zakłady nawet jak zostaną sprzedane to ich właściciel nie zamknie z powodu wieloletniego lukratywnego kontraktu. Z drugiej strony na NFOW niezbyt chwalą ten pojazd - podobno szybko karoseria rdzewieje.
Z tego co wiem to w przetargu chyba najbardziej będą się liczyć oprócz tego jeszcze:
- FMTV
- Iveco M170.33 WM
- Man HX 18.330
- Renault 44
"Jest tylko jedna zasada taktyki, która nie podlega zmianom: użyć tego, co pod ręką, by zadać jak najwięcej ran, śmierci i zniszczenia wrogowi w jak najkrótszym czasie." George S. Patton
Stary jeszcze długo będą służyć w WP, jeśli do tej pory w jednostkach są URALe, ZIŁy, GAZy (sam jeszcze miałem okazję widzieć masę takich zabytkowych sprzętów) Są one remontowane i dalej służą
Jeśli chodzi o sam przetarg to duże szanse ma Jelcz - wiadomo inwestycja w polski przemysł. Poza tym z tego co pamiętam to owe Jelcze mają silniki IVECO, skrzynie ZF, także nie są to jakieś "gorsze" pojazdy.
_________________ Polish soldier fights for the freedom of other nations but dies only for Poland
gen. Stanisław Maczek
---------------------------------------------------
Omnia pro Patria