Targi

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: niemieckie pancernych pojazdow prototypy

Niemieckie prototypy pojazdów pancernych...
Autor Wiadomość
zizu911 
Starszy Chorąży
Air Soft Sniper

Wysłany: 2009-01-09, 20:54   Niemieckie prototypy pojazdów pancernych...
   Oddział: Wojska Lądowe

Surfując po Wikipedii wpadłem na czołg o tej właśnie nazwie

Jeżeli nie będzie foty to sorry bo robię to 1 raz od infy w 5 kl. podst.

Od razu dodam że nigdy go nie zbudowano lecz były zakust na jego produkcję. W planach miał być uzbrojony w dwa działa kalibru 280 mm (zamontowane w wieżyczkach użytych także w pancernikach typu Scharnhorst), pojedyncze działo 128 mm, osiem działek przeciwlotniczych Flak 38 kalibru 20 mm i dwa działka MG 151/15 kalibru 15 mm.

Jest to cytat z w/w strony. Jak oceniacie potężny ważący 1000t czołg?

Moim zdaniem byłdo chrzanu. Zniszczyć go mogli zwykli żołnierze z panzerfaustami. Nie utrzymałby go żaden most więc mógł bronić najwyżej fabryki w której został zbudowany. Słabym punktem dla każdego czołgu były samoloty więc chciałbym poznać wasze zdanie wobec zastosowania tego pojzdu(jeżeli jakiekolwiek jest).

Zapraszam do dyskusji.

Windmaker 
Redaktor Naczelny
Michał "Windmaker" Banach

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2009-01-09, 20:58   

Przeniosłem do odpowiedniego działu.

Co do pojazdu, to pomijając fakt realności projektu i możliwości jego stworzenia, to pojazd ten mógł co najwyżej robić za "pół-ruchomą" twierdzę. Lotnictwo szybko wyeliminowałoby go z walki. Co do panzerfaustów to wątpię - sądzę, że pancerz to był miał wytrzymały. Jednakże sam brak możliwości zmiany pozycji go dyskwalifikuje.

Kolejny pomysł rodem z wariatkowa, tylko aby przypodobać się Hitlerowi.

"Stałem się śmiercią; niszczycielem światów" - Julius Robert Oppenheimer

"Wojna jest sztuką, ma więc swoich artystów i mistrzów"

"War, war never changes"

zizu911 
Starszy Chorąży
Air Soft Sniper

Wysłany: 2009-01-09, 21:01   

Ufff.... A juz myślałem że był tak głupi żeś go usunął.

Artur 
Administrator
Redaktor

Zaproszone osoby: 9
Wysłany: 2009-01-09, 22:31   

Masz racie Zuzi. Po pierwsze czołg taki spalałby tyle paliwa na 1 km, co cały batalion pancerny złożony z tygrysów. Wiec Niemcy mieliby kłopoty z jego uzupełnianiem. Chyba, że były to silnik parowy napędzany węglem :D , a i o takim słyszałem. Sam koszt jednostkowy byłby kosmiczny. Nie wiem ile ta bestia by kosztowała, ale obstawiam, że tyle po wygładzie co 40 tygrysów.

Czołg ten mógłby operować jedynie na określonym terenie – niby jak go przez rzekę przetransportować. W dodatku musiałby jeździć chyba tylko po utwardzonym i to mocno terenie, chyba, że miałby bardzo szerokie gąsienice. Nic by nie wytrzymało tego ciężaru, chyba że autostrady i główne drogi – no miejscami odpowiednio twardy gród by się znalazł, szczególnie w Libii – nawet jakby powstał jeszcze na początku wojny, to jak go tam przetransportować.

Koleina kwestia to główne uzbrojenie, co niby nim miał robić. Taki pocisk na Shermana :D ale do wsparcia ogniowego całkiem dobre uzbrojenie. Problem polega na tym, że gdyby jakimś cudem dostał się na front to cała artyleria począwszy od 60 mm moździerzy po działa najcięższego kalibry wszelkiego dostępnego typu, niemiłosiernie i bez końce by do niego strzelały. Nie wspomnę o lotnictwie i nawet nalotach dywanowych, taki grad bomb każda po ponad 1 tona.

Jest też kwestia techniczna, psułby się to co chwile, w końcu musiałby być automat do ładowania pocisków itd. a to wszystko nawala – w takich konstrukcjach ze wzmożoną intensywnością zapewne.

Żaden pocisk by go nie przebił, choćby Sherman czy nawet IS-2 przystawił do niego bezpośrednio lufę. Natomiast zerwać mu gąsienice, podłożyć ładunki wybuchowe i po czołgu. Piechota jest w stanie zniszczyć wszystko.

"Jest tylko jedna zasada taktyki, która nie podlega zmianom: użyć tego, co pod ręką, by zadać jak najwięcej ran, śmierci i zniszczenia wrogowi w jak najkrótszym czasie." George S. Patton

janusz 
Generał

Wysłany: 2009-01-10, 07:41   
   Oddział: Lotnictwo

Najciekawszą sprawą tych monstrualnych projektów, był projekt zastosowania antygrawitacji celem zmniejszenia nacisku na grunt, ale inna sprawa że Niemcy też stąpali po ziemi czego przykładem byłe projekty serii E oraz całkiem zaawansowane prace nad turbiną [zbudowano prototypy] dla Królewskiego Tygrysa, dalmierz optyczny i pełna stabilizacja armaty nie wspominając o celownikach noktowizyjnych.

Dark Shadow 
Młodszy Chorąży

Wysłany: 2009-01-10, 08:38   

Witam

janusz napisał/a:
pełna stabilizacja armaty nie wspominając o celownikach noktowizyjnych

Skąd masz informacje o "pełnej" stabilizacji działa (domyślam się, że w dwóch płaszczyznach w takim razie). Spotkałem się z informacją, że w bardziej zaawansowanej fazie była stabilizacja celowników. Dodatkowo obiła mi się coś o uszy informacja o elektro-hydraulicznej stabilizacji dla KwK 43 L/73, ale ona miała dawać tylko stabilizację w pionie.

Pozdrawiam

janusz 
Generał

Wysłany: 2009-01-10, 09:50   

Opracowany przez firmę Leitz celownik Szf-1 miał stabilizowaną linię celowania w pionie miał plus dalmierz stereoskopowy, co do stabilizacji to w pionie to miała je dostać KwK 44/2 plus automat ładowania plus elektromagnetyczny układ przeniesienia mocy to wszystko miało by ć zainstalowane Ausfuhrung F czyli Panther II, Tygrys królewski miał dostać min. turbinę hydrokinetyczny układ przeniesienia mocy, seria E tutaj miała być pełna stabilizacja armaty w dwóch płaszczyznach. Pisałem o tym!

Damian 
Moderator
Imperialista :P

Wysłany: 2009-01-10, 12:30   

P-1000 nie miał być w swojej istocie czołgiem a raczej samobieżną baterią nadbrzeżną.
"I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior

Artur 
Administrator
Redaktor

Zaproszone osoby: 9
Wysłany: 2009-01-10, 12:33   

Damian napisał/a:
P-1000 nie miał być w swojej istocie czołgiem a raczej samobieżną baterią nadbrzeżną.

Też słyszałem o takich planach tzn. czołg wielkości budynku z działami od pancerników, który miał jeździć po wybrzeżu w regionie północno - wschodniej Francji i być ruchomym bunkrem. Tylko, jak go tam przetransportować np. z Essen do Dunkierki?.

"Jest tylko jedna zasada taktyki, która nie podlega zmianom: użyć tego, co pod ręką, by zadać jak najwięcej ran, śmierci i zniszczenia wrogowi w jak najkrótszym czasie." George S. Patton

Damian 
Moderator

Wysłany: 2009-01-10, 12:36   

Jeździć toto miało po betonowym pasie ułożonym wzdłuż wybrzeża, myślę że nie byłoby problemu aby sam sobie pojechał po takim pasie z miejsca budowy. Zawsze można też by było go w częściach jakoś przetransportować.

Tyle teoria. Natomiast sam pomysł poroniony, dużo lepszym rozwiązaniem są mniejsze, lżejsze ale za to mobilne haubice samobieżne oraz działa w bunkrach które pewnie równie łatwo zniszczyć a tańsze.
"I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior

zizu911 
Starszy Chorąży
Air Soft Sniper

Wysłany: 2009-01-10, 16:43   

Jak ktoś ma podobne wozy to niech wrzuca tutaj. Będziemy mogli porównać bez potrzeby skakania po różnych tematach.

[ Dodano: 2009-01-10, 17:24 ]
Może porównamy z amerykańskim T-28...

Nie posiadał wieży przez co miał stosunkowo niską sylwetkę i według standardowej terminologii był raczej działem pancernym, a nie czołgiem. Całkowita masa pojazdu miała wynosić 95 ton, a w porównaniu z innymi czołgami amerykańskimi tego okresu czasu miał bardzo gruby pancerz (do 300 mm), co miało mu zapewnić ochronę nawet przed niemiecką armatą 88 mm. Napęd zapewniał mu silnik spalinowy GAF V-8 o mocy jedynie 410 KM co pozwalało mu na osiągnięcie prędkości zaledwie 14 km/h. Miał cztery gąsienice, zamiast tradycyjnych dwóch, dwie zewnętrzne mogły być zdejmowane w czasie transportu.Jego uzbrojenie główne stanowiła armata T5E1 o kalibrze 105 mm.Planowano zbudować pięć prototypów, a następnie 25 egzemplarzy produkcyjnych, w rzeczywistości zbudowano jedynie dwa prototypy, z których żaden nie wziął udziału w walkach.

Rafał 
Administrator
Zawodowy histeryk :)

Wysłany: 2009-01-10, 21:08   

Po rozmowie z Zizu911 pozwoliłem zmienić sobie tytuł tematu przez co go troszke rozszerzając...

Szukając pytania na zagadkę znalazłem takie oto zdjęcia:

Jest to ciekawy niemiecki projekt o nazwie Kugelpanzer :D Jednoosobowy opancerzony pojazd zwiadowczy... Ciekawe jak sprawowałby się taki pojazd w terenie :)

Link do wikipedii: http://en.wikipedia.org/wiki/Kugelpanzer

Celem wojny nie jest zginąć za swoją ojczyznę, tylko sprawić by tamci skurwiele zginęli za swoją...
George Smith Patton (1885 - 1945)

Retreat Hell! We're just attacking in another direction... Oliver P. Smith (1893 - 1977)

zizu911 
Starszy Chorąży
Air Soft Sniper

Wysłany: 2009-01-10, 21:12   

A jak to było napędzane? Szkop w środku zaczynał pedałować? :haha:

Damian 
Moderator

Wysłany: 2009-01-10, 21:17   

Ja myślę iż najciekawszymi prototypami, lub ogólnie koncepcją były pojazdy serii E.

A było tam wszystko, działa pancerne, niszczyciele czołgów, czołgi lekkie, średnie, ciężkie, super ciężkie a nawet coś w rodzaju bojowych wozów piechoty.

Tutaj jest trochę na ten temat.

http://www.achtungpanzer....dard-series.htm

janusz 
Generał

Wysłany: 2009-01-10, 21:18   

Wingate ! wejdz na stronę muzeum w Kubince i poszukaj pojazdu o nazwie Raumer S to dopiero jest coś.

Odpowiedz do tematu