Wysłany: 2010-09-26, 19:08 Polskie projekty czołgów średnich miedzyinnymi T39 Oddział: Inne
W latach trzydziestych (najprawdopodobniej w II połowie) rozpoczęto w Polsce poszukiwania możliwości zaopatrzenia WP w czołg średni........
źródło: wielka encyklopedia uzbrojenia
artystyczna wizja czołgu autor: Bartek
rysunek ten to prawdopodobnie wizja artystyczna ,opracowana przez wywiad niemiecki na podstawie nie wiadomo jakich danych ,faktycznie bliżej prawdy są rysunki przyszłego polskiego czołgu 20/25 TP opracowane na podstawie ustnych relacji min inż Habicha [przyjęto ostatecznie wariant opracowany przez B.S PZInż] a opublikowane przez ppłk S.Bahrynowskiego w Bellonie nr. 3/53 Londyn i w Polsce przez J.Magnuskiego
Windmaker Redaktor Naczelny Michał "Windmaker" Banach
Mnie w tym rysunku zastanawia coś innego - nazwa T-39. Dość odmienna od stosowanego w Polsce nazewnictwa. Często pod tym samym rysunkiem pojawia się też podpis 14TP.
Co do wizji artystycznej, trochę podobna do australijskiego Sentinela
z której strony ?
Jakieś dzięsięć lat temu było o tym znalezisku dość głośno ale dziwnie żaden uznany autorytet z dziedziny broni pancernej nie zabrał w tej sprawie głosu .
Windmaker Redaktor Naczelny Michał "Windmaker" Banach
Jeśli chodzi o T39 to nie to samo co 20/25 TP są róznice chciażby w konstrukcji wieży i podwozia
moim zdaniem z profilu wieża podobna do wieży tygrysa, natomast w t29 do t34
obrazy zaczerpniete z forum dws.org.pl
Zresztą oznaczenie to chyba wytwór fantazji jakiegoś fantasty, nijak to się ma do ówcześnie stosowanej w wojsku polskim nomenklatury określającej oznaczenia alfanumeryczne czołgów.
Cytat:
moim zdaniem z profilu wieża podobna do wieży tygrysa
Nie wiem gdzie ty widzisz to podobieństwo, zresztą wieża SdKfz. 181 PzKpfw. VI Ausf.H1/E była lepiej ukształtowana w granicach kątów bezpiecznego manewrowania, biorąc pod uwagę ówczesną technologię pancerzy.
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
-----------------------------------------------------------
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior