Wysłany: 2011-11-11, 22:53 Rumuńskie czołgi, modyfikacje T-55 itp. Oddział: Wojska Lądowe
Przeglądając najnowszy numer NTW zagłębiłem się w relacje z targów EXPOMIL 2011 gdzie zaprezentowane zostały najnowsze propozycje Rumuńskiej firmy UMB dotyczące czołgów TR-85. Co istotne to plany tej firmy wobec swoich "super produktów" a mianowicie ich ekspansja eksportowa. I tu pojawia się pytanie z mojej strony - jak te leciwe, oparte na T-55 wozy wypadają na współczesnym polu walki oraz co najważniejsze - bo pierwsze pytanie jest retoryczne - w porównaniu do T-55 i współczesnych ich modernizacji - niekoniecznie wprowadzonych w życie, ale także np. wariantów Chińskich lub Irackich jako te ciekawsze - wypadają Rumuńskie wozy bojowe?
A tu fotka jednego z tych "nowych" starych wozów -
TR-85M1 Bizonul
A tu drugi TR-800 lub inaczej TR-85-800
I kolejna sprawa - jak ogólnie wygląda stan Rumuńskiej armii w zakresie broni pancernej?
A kto to kupi tego Bizonula z leciwą gwintowaną "setą" co prawda nieco zmodernizowaną przez Rumunów i produkowaną jako A308 i trochę za słabym silnikiem jak na 50 tonowy czołg ,8VS-A2T2M ma moc 860 KM dochodzi do tego wiele komponentów importowanych na które potrzebne są licencje eksportowe ,najlepsza modernizacja koszt-efekt T-55 to słoweński M55 ,którego Słoweńcy po wycofaniu nie byli w stanie nikomu "upchnąć".
Ciekawe dlaczego Rumuni nie rozwijają swojego Tanc Românesc 125/2000 tylko poprzestali na 10-ciu prototypach .
Windmaker Redaktor Naczelny Michał "Windmaker" Banach
Dobre pytanie, sam się zastanawiam nad tym. Ten czołg - zresztą wszystkie rumuńskie modernizacje - ma niewiele wspólnego z pojazdami bojowymi późniejszych generacji niż ta, z której się wywodzi - T-55. Ale mimo to coś tam robią.
A właśnie dobrze, że wspomniałeś o TR-125 - jak wygląda to wszystko? Bo wiem, że Rumunia kupiła kilka T-72 i przykładali się do ich przeróbki, tyle tylko, że nie miałem okazji żadnych konkretów na ten temat nigdy złapać.
Rumuni kupili pod koniec lat 70-tych 30 T-72 i rozpoczęli adaptację produkcji licencyjnej wg.swoich oraz modernizację w efekcie powstał TR-125 o 1m dłuższy dlatego jest dodatkowa 7 para kół jezdnych zwiększyli podobno grubość pancerza o 70 mm tak że masa doszła do 50 ton ,po wyprodukowaniu około 10 sztuk program zarzucono ze względu na koszty ,oferowano go Pakistanowi [Rumunia dostarczała sporo uzbrojenia do tego kraju] który jednak nie był nim zainteresowany.
IMHO TR-85-M1 ma dziwnie rozwiązane wzmocnienie opancerzenia. Okrycie jest stosunkowo słabe, choć chyba wzorowane na opancerzeniu BDD, z tym że BDD znacznie lepiej (szczelniej) okrywał wieżę, podobnie kadłub wydaje się że nie ma żadnych istotnych zmian w osłonie.
Myślę że T-55 z BDD charakteryzują się znacznie wyższym poziomem osłony balistycznej, a sam TR-85-M1 na tle różnych rosyjskich i ukraińskich modyfikacji czołgów T-54 i T-55 prezentuje się bardzo... mizernie.
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
-----------------------------------------------------------
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior