Wysłany: 2010-09-26, 13:39 Czołg Vickers Oddział: Inne
Czołg Vickers Mark E stanowił konstrukcję na swoje czasy wybitną, którą można bez problemów nazwać "kamieniem milowym" rozwoju broni pancernej.
angielski protoplasta
wersja zmodyfikowana przez polaków
Prototyp czołgu lekkiego Vickers Mark E powstał w 1928 roku w zakładach Vickers-Armstrongs Ltd. z własnej inicjatywy firmy. W zespole projektowym były takie znane osoby jak John Carden i Vivian Loyd. Czołg zaprojektowano w dwóch zasadniczych odmianach: dwuwieżowej Type A (Alternative A), uzbrojonej w dwa karabiny maszynowe, oraz jednowieżowej Type B (Alternative B). Nowością było to, że czołg Typ B jako jeden z pierwszych w świecie uzbrojony był w działko sprzężone w wieży z karabinem maszynowym (rozwiązanie nazwane "duplex mounting"), co odróżniało go od czołgów dotychczasowych modeli, np. Renault. Wcześniej takie rozwiązanie miał w 1926 Vickers Medium Tank Mk. II. Czołg w wersji jednowieżowej uzbrojono w działko krótkolufowe 47mm, co zapewniało mu dużą siłę ognia. Wyróżniało go także dobre opancerzenie jak na tamte czasy, był on przy tym mniejszy, szybszy i odznaczał się zwartą konstrukcją.
Czołg Vickers 6 - tonowy był testowany przez armię Wlk. Brytanii, jednak został odrzucony ze względu na wady zawieszenia. Nie przekreślało to możliwości eksportowych i tak jak we wcześniejszych modelach firma podjęła szeroką akcję reklamową. Czołg udało się wyeksportować kolejno do ZSRR, Grecji, Polski, Boliwii, Syjamu, Finlandii, Portugalii, Chin i Bułgarii. Kilka innych państw testowało także pojedyncze sztuki czołgu. Czołgi te mimo wszystko trafiły również ostatecznie do armii brytyjskiej, ponieważ w 1939 roku rząd brytyjski przejął kilka czołgów Mk.E z niezrealizowanych zamówień Syjamu, które używane były następnie do szkolenia.
więcej info:
http://www.weu1918-1939.p...gi_vickers.html
Vickers początek
http://www.tvp.pl/histori...01?start_rec=24
rekonstrukcja Vickersa
http://www.tvp.pl/histori...77?start_rec=24
Czołg Vickers Mark E stanowił konstrukcję na swoje czasy wybitną, którą można bez problemów nazwać "kamieniem milowym" rozwoju broni pancernej.
Cooo Wypisujesz bzdury ,w całym międzywojniu Vickers skonstruował cały szereg prototypów czołgów ,które z wielu względów nie odpowiadały wymaganiom armii brytyjskiej więc je w ograniczonych ilościach eksportowano lub sprzedawano licencje ,państwom przeważnie słabo rozwiniętym gospodarczo .Koniec bez żadnych przełomów .
Witam, na początku chciałem się przywitać ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum.
Zarejestrowałem się z tego powodu:
Nie wiem do czego służy w vickersie t26 specjalne łoże umieszczone za tłumikiem.
Przy okazji życzę wszystkim szczęśliwego Nowego Roku, Marek
Witam, na początku chciałem się przywitać ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum.
Zarejestrowałem się z tego powodu:
Nie wiem do czego służy w vickersie t26 specjalne łoże umieszczone za tłumikiem.
Obrazek
Przy okazji życzę wszystkim szczęśliwego Nowego Roku, Marek
Długo szukałem odpowiedzi na to pytanie.Znalazłem taką oto rycinę, która chyba udziela odpowiedzi.Jest tam włożona plandeka,czyli poprostu służyło to za bagażnik
źródło:Jackowski G. Czołgi 1939-1945
A czy to prawda że w czołgach 7TP aby wyczyścić lufę należało przekręcić wieże o 270 stopni następnie wyciągnąć lufę do środka wieży i dopiero przez właz kierowcy wyciągnąć ją na zewnątrz do czyszczenia?
Przeniesione z tematu o 7TP.
_________________ Celem wojny nie jest zginąć za swoją ojczyznę, tylko sprawić by tamci skurwiele zginęli za swoją...
George Smith Patton (1885 - 1945)
Retreat Hell! We're just attacking in another direction... Oliver P. Smith (1893 - 1977)
Chwila sprostowania. Pomyliłem czołgi Chodziło mi o Vickersy a nie 7TP po prostu pisałem nie w pełni sił umysłowych. btw. Janusz jesteś pewien czy taki sposób czyszczenia jest niemożliwy? Bo wczoraj słyszałem ten opis czyszczenia lufy który jest zapisany w przedwojennym regulaminie i mówił mi to oficer Wojska Polskiego który zajmuje się bronią pancerną w II RP, a więc jakieś pojęcie ma. Możesz go nawet znać - mjr Krzysztof Gaj. Zresztą przy tej rozmowie był Jerzy Majka - temat jako ciekawostka został przedstawiony po prezentacji jego nowej publikacji.
_________________ Celem wojny nie jest zginąć za swoją ojczyznę, tylko sprawić by tamci skurwiele zginęli za swoją...
Retreat Hell! We're just attacking in another direction... Oliver P. Smith (1893 - 1977)
Teraz jestem pewien co do tego że do czyszczenia armaty w czołgach Vickers należało obrócić wieżę na godz.9, odłączyć armatę od oporopowrotnika i wyjąć ją przez właz kierowcy z czołgu. Po wyczyszczeniu należało ją na powrót zamontować. Następnie puszkarz powinien sprawdzić justowanie celownika i jeżeli jest taka potrzeba - skorygować je. Celownik nie wymagał korekty justowania, gdy odchyłka w donośności nie przekraczała 25m, a odchyłka w kierunku 0,5 tysięcznej.
janusz napisał/a:
Może chodziło Rafał o Vickersa E [six ton] Typ A dwuwieżowego uzbrojonego w dwa km 7,92mm wz. 25 Hotchkiss.
Skoro już mowa o dwuwieżowych modelach to ile mieliśmy ich na stanie na dzień 31.VIII.39? oraz w jakich jednostkach się znajdowały?
Wysłany: 2011-07-20, 03:01
Oddział: Oddziały Specjalne
Podziwiam Wasze Pasje. Naprawdę. Wiele można się nauczyć. Ale miałbym jedną cenną wskazówkę: gdy zakładamy tematy o czołgach - fajnie byłoby dowiedzieć się już w pierwszym wpisie o podstawowych zaletach, ale także i wadach. Chronologiczna terminologicznie wiedza pozwoli Laikom zarazić się tą cenną pasją.