Targi

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: maskowanie.

Maskowanie.
Autor Wiadomość
GerU 
Kapral

Wysłany: 2012-02-19, 20:37   Maskowanie.
   Oddział: Wojska Lądowe

Jak uważacie, jakie maskowanie powinno zostac zastosowane przy obecnej porze roku ? Załóżmy 50/50 śnieg i trawa, myśle o kamuflażu dla człowieka. Śnieg topnieje, robi się jedno wielkie błoto.. Co myślicie ?.

Razorblade1967 
Plutonowy

Wysłany: 2012-02-20, 09:42   
   Oddział: Inne

A dajesz jakiś wybór z funkcjonujących powszechnie wzorów kamuflażu?

Generalnie poza plackami brudnego śniegu dominują w przyrodzie kolory ciemnie oraz stonowane i słabe oświetlenie - osobiście wybrałbym kamuflaż typu "woodland", nie wnikając we wzornictwo tekstury, chodzi o kolorystykę.

GerU 
Kapral

Wysłany: 2012-02-20, 12:34   

Dobra nakreśle troche bardziej teren. Lekko ośnieżony, przeważa kolor bardzo jasnej zieleni, śnieg topnieje. Otoczony jesteś przez kępy krzaków. Podłożem jest trawa zmieszana ze śniegiem. Jeśli cofnąc by się 10 metrów za siebie mamy 2 drzewa. Coś w tym stylu. Nie moge dac do wyboru kamuflażu, ponieważ nie wiem jaki typ :-( . Licze że mi pomorzesz.

Razorblade1967 
Plutonowy

Wysłany: 2012-02-20, 14:52   
   Oddział: Inne

No dobra no to obrazowo - ale wybór tylko z tego co mam pod ręką w szafie:

Generalnie standardowymi wzorami (USA) są 2, 3 i 4 oraz (brytyjski pustynny) nr 5. Kurtka oznaczona nr 1 to taka wariacja na temat kamuflażu zimowego (co zabawniej pochodzi z jednego z krajów arabskich) - w zasadzie tylko jako ciekawostka, skoro o zimie mowa. Choć faktycznie jak sprawdziłem nieźle maskuje w ośnieżonym lesie.

Do opisywanej sytuacji czyli topniejący śnieg, przemieszany z zielenią (zieleń może i o takiej porze roku bywa miejscami jasna, ale ma kolory raczej stonowane). Krzewy i drzewa o tej porze roku są ciemne, podłoże tam gdzie stopniał śnieg również. Czyli jak dla mnie wybór 2 lub 3. Czyli "woodland" w odmianie klasycznej lub MARPAT.

Trudno dopasowywać kamuflaż do tak konkretnej sytuacji jaką opisałeś. Nikt nie dopasuje munduru do miejsca gdzie żołnierz zamierza się położyć. Kolory muszą być w miarę uniwersalne - dostosowane do strefy klimatycznej.

Jeśli w opisanej przez Ciebie sytuacji występuje jakiś nietypowy kolor, np. jasne, suche wysokie trawy - to jedyną radą jest uzupełnienie kamuflażu ubioru, naturalnym maskowaniem.

GerU 
Kapral

Wysłany: 2012-02-20, 16:05   

Z tego co jest pokazane na zdjęciu, najprawdopodobniej wybrał bym 4. Jest najbardziej dopasnowana. Reszte uzupełnic naturalnymi barwami i było by dobrze ;) . Na terenie o którym mówie rosną wysokie trawy. Są jasne, ale ziemia tak jak piszesz jest ciemnego koloru od stopniałego śniegu. Jeżeli wyobrazic sobie to jako misje, niedaleko była by wartownia i droga którą dostarczane były by potrzebne materiały do załóżmy jakiegoś obozu. Więc chyba 4 lub ewentualnie 3 były by idealne na taki teren. Dziękuję za pomoc :) .

Modelarz123 
Plutonowy

Wysłany: 2012-02-20, 20:35   
   Oddział: Oddziały Specjalne

tactical.pl dział kamuflaż oraz maskalatblog. Znajdziesz tam wiele fachowych informacji :P

Siła i Honor
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą!

GerU 
Kapral

Wysłany: 2012-02-20, 20:58   

Dziękuje, wszystkie informacje się przydzadzą bo szykuje małą zabawe z kolegami i musze sie przygotowac ;] .

Modelarz123 
Plutonowy

Wysłany: 2012-02-20, 21:14   

Spoko wodza :D

Siła i Honor

GerU 
Kapral

Wysłany: 2012-02-20, 21:37   

A mógłby ktos opisac maskowanie na jasny teren z wysoka trawa i krzakami, tak np. początek wiosny ?. Z góry dziękuje :) .

Łukasz 
Generał Broni

Zaproszone osoby: 12
Wysłany: 2012-02-20, 22:16   

Kupowanie ubrań specjalnie na każdą porę roku jest zbędne. Najlepiej kupić sobie jeden kamuflaż np. polski wz.93, który sprawdza się przeważnie w każdym terenie na wiosnę, lato i jesień a na zimę dokupić możesz biały maskatał który narzucisz sobie na w/w kamuflaż. Jak masz czas, nie jest jednorazowy wypad i naprawdę chcesz się ukryć to polecam zrobienie sobie stroju maskującego. http://maskalat.blogspot....illie-suit.html

"Padłem... nikt nie poda ręki... sam wstanę... silniejszy" - Muhammad Ali

"Nienawidziłem każdej minuty treningu, ale powtarzałem sobie: nie poddawaj się, przecierp teraz i żyj resztę życia jako mistrz" - Muhammad Ali

GerU 
Kapral

Wysłany: 2012-02-20, 22:29   

Mam czas, to ma byc troche dluzsza zabawa. Przepraszam za brak polskich znakow. Czytalem o tym troche i bylo by to madre zrobic sobie taki kamuflaz ;) .

Modelarz123 
Plutonowy

Wysłany: 2012-02-21, 15:46   

Łatwiejszy jest kamuflaż 3d: http://www.tactical.pl/fo...ic,66737.0.html
http://weekend-partisan.b...jesiennego.html
Wybierzesz coś dla siebie.
Ale nie zapomnij o podstawowych rzeczach: www.tactical.pl/forum/index.php/board,23.0.html
Wtedy nawet w stroju 3d (ghillie jako tako też nim jest) możesz sobie lepiej poradzić niż osoba w ghillie.

Siła i Honor

GerU 
Kapral

Wysłany: 2012-02-21, 18:05   

Zoabacze to sobie na spokojnie ;) . Ale dzięki ;) .

Odpowiedz do tematu