Targi

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: czechoslowacki skorpion

Skorpion- Czechosłowacki PM
Autor Wiadomość
SuperWarrior 
Kapral
Czołgista :P

Wysłany: 2010-10-20, 21:07   Skorpion- Czechosłowacki PM
   Oddział: Oddziały Specjalne

Co powiecie o tym pistolecie maszynowym. Wiem że wtedy panowały już KM'y ale chciałbym żeby ktoś coś powiedział. :)

Damian 
Moderator
Imperialista :P

Wysłany: 2010-10-20, 21:21   
   Oddział: Wojska Lądowe

A możesz mi wyjaśnić co ma km czyli karabin maszynowy czyli coś takiego :

Do pistoletu maszynowego czyli czegoś takiego :

?

Poza oczywistym faktem iż oba przykłady to broń palna.

I naprawdę, nikt Ci mówić nic nie musi, wystarczy że sobie poczytasz prasę fachową (a jest tego trochę) albo różne dobre witryny internetowe których tematyką jest broń strzelecka.

Bo tak naprawdę co mają Ci ludzie powiedzieć? A precyzować swoich zdań nie możesz?
"I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior

SuperWarrior 
Kapral

Wysłany: 2010-10-20, 21:29   

Ja już nie wiem co powiedzieć. No cóż najwyżej po prostu chciałem sobie pogadać o tym pistolecie maszynowym. :radosny:

Damian 
Moderator

Wysłany: 2010-10-20, 21:38   

Ale bez sprecyzowania zapytania to nie wiem jak sobie wyobrażasz rozmowę, na zasadzie ale ma fajną lufę?

*Zdania pisane kursywą mają wydźwięk ironii.
"I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior

SuperWarrior 
Kapral

Wysłany: 2010-10-20, 21:42   

Wyobrażam sobie jakieś inne pytanie np. Jaką ma amunicję ??[/i]

Damian 
Moderator

Wysłany: 2010-10-20, 21:44   

Wersje vz.61 i vz.61E strzelają amunicją 7,65x17mm Browning SR, wersja vz.68 9x19mm Parabellum, vz.82 amunicją 9x18mm Makarow, vz.83 amunicją 9x17mm Short.

D_K 
Starszy Kapral

Wysłany: 2010-10-21, 14:22   

Dwie rzeczy mi się w Skorpionie (wersja 7,65x17mm Browning SR) nie podobają:

a) zbyt krótka kolba, wprost idealna dla dzieci - dosłownie. Najmłodsi strzelcy bardzo lubią ten pistolet, jakby wprost dla nich stworzony

b) niewygodny (dla mnie) sposób przeładowania, wolę klasyczną rączkę zamkową, a nie jakieś "kapsle".

Poza tym fajnie się z niego strzela, można pukać "z jednej ręki". Ogólnie wrażenie ze strzelania bardzo pozytywne.

SuperWarrior 
Kapral

Wysłany: 2010-11-07, 13:39   

D_K napisał/a:
a) zbyt krótka kolba, wprost idealna dla dzieci - dosłownie. Najmłodsi strzelcy bardzo lubią ten pistolet, jakby wprost dla nich stworzony

Zgadzam się. Kolba jest tak krótka że pewnie 4-letnie dziecko by mogło takiego Skorpiona swobodnie trzymać.

D_K napisał/a:
b) niewygodny (dla mnie) sposób przeładowania, wolę klasyczną rączkę zamkową, a nie jakieś "kapsle".

I, właśnie mi się ten "kapsel" podoba :)

Pukać z jednej ręki :))

D_K 
Starszy Kapral

Wysłany: 2010-11-07, 19:11   

To są dwa "kapsle" po obu stronach broni. Gdyby był jeden to byś miał problem z przeładowaniem.

SuperWarrior 
Kapral

Wysłany: 2010-11-08, 18:06   

D_K napisał/a:
To są dwa "kapsle" po obu stronach broni. Gdyby był jeden to byś miał problem z przeładowaniem.

Po prostu tego nie zauważyłem może. ;))

http://statcdn.worldoftan...wotbigbar03.jpg

Speedy 
Młodszy Chorąży

Wysłany: 2010-11-08, 21:32   
   Oddział: Inne

Hej

D_K napisał/a:
zbyt krótka kolba, wprost idealna dla dzieci - dosłownie. Najmłodsi strzelcy bardzo lubią ten pistolet, jakby wprost dla nich stworzony

Uczciwie mówiąc nie strzelałem nigdy ze Skorpiona. Bawiliśmy się nim natomiast niegdyś w czasie studiów, podczas wyjazdowych zajęć zdaje się w WITU (albo na WAT-cie?). Nie miałem takich odczuć, jak koledzy, ale to moze dlatego że jestem bardzo średniego wzrostu :D . Nie był w każdym razie dla mnie za krótki. Jak pamiętam natomiast, niewygodne dla mnie było składanie i rozkładanie kolby, wymagało raczej sporej siły (albo może tamtejszy egzemplarz tak miał?)

Damian napisał/a:
Wersje vz.61 i vz.61E strzelają amunicją 7,65x17mm Browning SR, wersja vz.68 9x19mm Parabellum, vz.82 amunicją 9x18mm Makarow, vz.83 amunicją 9x17mm Short.

Z tego co wiem, tylko model kal. 7,65x17 produkowano w Czechosłowacji na większą skale (BTW to chyba jedyny na świecie pm w tym kalibrze wytwarzany seryjne). Pozostałe owszem występowały w ofercie fabryki, więc jakieś próbne serie musieli zrobić dla przetestowania; natomiast nie spotkałem się z tym by ktoś ich używał.
I jeszcze wiem, że jakaś amerykańska firma (Intratec?) robiła bezlicencyjnego klona w kal.22LR.

D_K 
Starszy Kapral

Wysłany: 2010-11-09, 08:57   

Przyjedź do Bydgoszczy, to postrzelasz ;) :D

SuperWarrior 
Kapral

Wysłany: 2010-11-09, 15:47   

Speedy napisał/a:
Jak pamiętam natomiast, niewygodne dla mnie było składanie i rozkładanie kolby, wymagało raczej sporej siły

No trzeba jej trochę mieć :6bds:

http://statcdn.worldoftan...wotbigbar03.jpg

D_K 
Starszy Kapral

Wysłany: 2010-11-09, 18:25   

Dupa. Przy pierwszym strzelaniu, gdy masz w łapach nieznany egzemplarz i publiczność za sobą to musisz użyć siły. W kameralnym otoczeniu, już nie. 11 listopada chyba bardziej pokarabinuję, cokolwiek to znaczy, ale może zachaczę o Skorpiona. Wtedy więcej napiszę. Speedy ma rację, prawie zawsze i tego sie trzeba trzymać!

Razorblade1967 
Plutonowy

Wysłany: 2011-08-08, 12:15   
   Oddział: Inne

Speedy napisał/a:
Jak pamiętam natomiast, niewygodne dla mnie było składanie i rozkładanie kolby, wymagało raczej sporej siły (albo może tamtejszy egzemplarz tak miał?)

To musiała być jakaś wada tego egzemplarza, kolba w Skorpionie rozkłada się bardzo lekko, wystarczy stuknąć od dołu i sama się rozkłada:

Złożenie też jest bardzo proste, wystarczy lekko ścisnąć ramiona kolby i podnieść ją góry, po czym zaczepić na osłonie celownika.

Podstawową wadą kolby w Skorpionie jest to, że jest ona za krótka (skutek takiego, a nie innego jej rozwiązania). Trudno się z tej broni złożyć do strzału z kolbą wygodnie. Co zabawniejsze czyni to z niej niezłą broń dla dzieci - krótka kolba i niewielki odrzut spowodowany słabą amunicją powoduje, że młodszym strzelcom strzela się z tej broni bardzo wygodnie.

Potem w różnych modyfikacjach tej broni kombinowano z kolbą rozsuwaną, aby usunąć tę wadę.

Odpowiedz do tematu