A możesz mi wyjaśnić co ma km czyli karabin maszynowy czyli coś takiego :
Do pistoletu maszynowego czyli czegoś takiego :
?
Poza oczywistym faktem iż oba przykłady to broń palna.
I naprawdę, nikt Ci mówić nic nie musi, wystarczy że sobie poczytasz prasę fachową (a jest tego trochę) albo różne dobre witryny internetowe których tematyką jest broń strzelecka.
Bo tak naprawdę co mają Ci ludzie powiedzieć? A precyzować swoich zdań nie możesz?
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
Ale bez sprecyzowania zapytania to nie wiem jak sobie wyobrażasz rozmowę, na zasadzie ale ma fajną lufę?
*Zdania pisane kursywą mają wydźwięk ironii.
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
Wersje vz.61 i vz.61E strzelają amunicją 7,65x17mm Browning SR, wersja vz.68 9x19mm Parabellum, vz.82 amunicją 9x18mm Makarow, vz.83 amunicją 9x17mm Short.
zbyt krótka kolba, wprost idealna dla dzieci - dosłownie. Najmłodsi strzelcy bardzo lubią ten pistolet, jakby wprost dla nich stworzony
Uczciwie mówiąc nie strzelałem nigdy ze Skorpiona. Bawiliśmy się nim natomiast niegdyś w czasie studiów, podczas wyjazdowych zajęć zdaje się w WITU (albo na WAT-cie?). Nie miałem takich odczuć, jak koledzy, ale to moze dlatego że jestem bardzo średniego wzrostu . Nie był w każdym razie dla mnie za krótki. Jak pamiętam natomiast, niewygodne dla mnie było składanie i rozkładanie kolby, wymagało raczej sporej siły (albo może tamtejszy egzemplarz tak miał?)
Damian napisał/a:
Wersje vz.61 i vz.61E strzelają amunicją 7,65x17mm Browning SR, wersja vz.68 9x19mm Parabellum, vz.82 amunicją 9x18mm Makarow, vz.83 amunicją 9x17mm Short.
Z tego co wiem, tylko model kal. 7,65x17 produkowano w Czechosłowacji na większą skale (BTW to chyba jedyny na świecie pm w tym kalibrze wytwarzany seryjne). Pozostałe owszem występowały w ofercie fabryki, więc jakieś próbne serie musieli zrobić dla przetestowania; natomiast nie spotkałem się z tym by ktoś ich używał.
I jeszcze wiem, że jakaś amerykańska firma (Intratec?) robiła bezlicencyjnego klona w kal.22LR.
Dupa. Przy pierwszym strzelaniu, gdy masz w łapach nieznany egzemplarz i publiczność za sobą to musisz użyć siły. W kameralnym otoczeniu, już nie. 11 listopada chyba bardziej pokarabinuję, cokolwiek to znaczy, ale może zachaczę o Skorpiona. Wtedy więcej napiszę. Speedy ma rację, prawie zawsze i tego sie trzeba trzymać!
Jak pamiętam natomiast, niewygodne dla mnie było składanie i rozkładanie kolby, wymagało raczej sporej siły (albo może tamtejszy egzemplarz tak miał?)
To musiała być jakaś wada tego egzemplarza, kolba w Skorpionie rozkłada się bardzo lekko, wystarczy stuknąć od dołu i sama się rozkłada:
Złożenie też jest bardzo proste, wystarczy lekko ścisnąć ramiona kolby i podnieść ją góry, po czym zaczepić na osłonie celownika.
Podstawową wadą kolby w Skorpionie jest to, że jest ona za krótka (skutek takiego, a nie innego jej rozwiązania). Trudno się z tej broni złożyć do strzału z kolbą wygodnie. Co zabawniejsze czyni to z niej niezłą broń dla dzieci - krótka kolba i niewielki odrzut spowodowany słabą amunicją powoduje, że młodszym strzelcom strzela się z tej broni bardzo wygodnie.
Potem w różnych modyfikacjach tej broni kombinowano z kolbą rozsuwaną, aby usunąć tę wadę.