Wysłany: 2010-06-15, 20:57 RPD Oddział: Wojska Lądowe
Poniżej kilka moich zdjęć RPD, robionych dziś - chwalę się . To mój pierwszy kontakt z bronią tego typu. Jestem pod wrażeniem. Teraz pozostaje tylko zobaczyć jak to działa na strzelnicy.
Hej
To ja już mam pierwsze pytanie. Jak on jest wyważony, a konkretnie czy próbowałeś go nosić za ten uchwyt na lufie? Z nabojami czy bez? Czy jest to wygodne?
Bo tak na oko wydaje się że nie bardzo, że uchwyt jest daleko od środka masy. Ale może się mylę.
Z nabojami go nie nosiłem. Jeszcze za mało z nim obcowałem, żeby coś więcej napisać. Specjalnie to sprawdzę, jak poręczny jest przy przenoszeniu. Z doświadczenia wiem jak to jest w przypadku AKMS-a, ale przy wadze RPD to nie chciałbym go nosić i z nim biegać
Jak on jest wyważony, a konkretnie czy próbowałeś go nosić za ten uchwyt na lufie? Z nabojami czy bez? Czy jest to wygodne?
Bo tak na oko wydaje się że nie bardzo, że uchwyt jest daleko od środka masy. Ale może się mylę.
Uchwyt jest raczej przeznaczony do podtrzymywania broni drugą ręką i nie poparzeniu sobie dłoni o gorąca lufę. Po dołączeniu bębna z taśmą nabojową przy trzymaniu tylko za tej chwyt broń raczej ciąży ku kolbie - ale nosić broń czy przebiec się trzymając za ten chwyt oczywiście się da. Ale ogólnie broń całkiem poręczna, lekka i celna - choć z racji możliwości strzelnicowych testowałem go zarówno w czasie służby wojskowej, jak i po latach w klubie strzeleckim tylko na 300m.
Na powyższym filmiku widać, że 1:22 - 2:15, że całkiem swobodnie da się strzelać "jak z karabinu" - choć raczej oczywiście na bliskie odległości, na 50m nie ma problemu. Pewnie do 100m dałbym radę.
A jak wygląda RPD na tle PKM? W sensie który jest dla żołnierza wygodniejszy?
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
A jak wygląda RPD na tle PKM? W sensie który jest dla żołnierza wygodniejszy?
RPD jest oczywiście wygodniejszy tzn. bardziej poręczny bo:
- masa RPD niezaładowanego 6,6 kg, z pojemnikiem i taśmą 100nb - 9,05kg
- długość kbkm RPD to 1037mm
natomiast km PKM ma:
- masę pustej broni - 7,5kg, a masę broni z pojemnikiem i taśmą 100nb - 11,4kg
- długość broni 1196mm
Kbkm RPD jest poręczniejszy, lżejszy i w sumie wygodniejszy w użyciu (taśma z lewej strony, PKM z prawej) od km PKM. Natomiast ten drugi ma:
- szybkowymienną lufę co umożliwia prowadzenie intensywnego i długotrwałego ognia;
- amunicję karabinową co powoduje większą donośność ognia skutecznego;
- możliwość ustawienia na trójnożnej podstawie co zwiększa celność i donośność skutecznego ognia.
Zaletą kbkm RPD jest możliwość wygodnego ognia w ruchu, w rożnych postawach itp. Cięższy i inaczej zbudowany km PKM jest przeznaczony w zasadzie tylko do prowadzenia ognia z pozycji leżąc. W ruchu to co najwyżej z biodra czyli mało skutecznie.
W sumie współcześnie kbkm egzystują obok ukm - wzajemnie się uzupełniając.
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior