Targi

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: dyskusja ogolna

F/A-18 - ogólna dyskusja
Autor Wiadomość
Łukasz 
Generał Broni

Zaproszone osoby: 12
Wysłany: 2011-06-10, 16:08   
   Oddział: Oddziały Specjalne

Witam

Damian napisał/a:
ale jak zwykle, na Jankesów najlepiej jest psioczyć.

Niekoniecznie, niekiedy także dochodzi do marginalizowania sojuszników. Należy pamiętać że Turcja była zaangażowana w program JSF, z wkładem 175 000 000 $ i nie dostała ani kodów źródłowych ani najważniejszych technologii a więc jakby była tam tylko po to żeby wspomóc koszta JSF.
Turcja ma też duże ambicje a brak kodów i technologii odbiło by się niekorzystnie na jej planach.

No i nie zawsze sprzęt amerykański jest tym lepszym o czym przekonała się Szwajcaria:
Cytat:
Amerykanie wycofali się z przetargu, oskarżając władze Szwajcarii o preferowanie europejskich produktów.

Należy pamiętać że oferowane F/A-18E/F Super Hornet były używane a do tego należało by dopłacić za modernizację, więc zamiast kupić stare i dopłacić Szwajcarzy wybrali nowe i przy podobnej cenie. Nie jest to w jakimkolwiek w tego słowa znaczeniu "preferowanie europejskich produktów" lecz tylko mądra likwidacja nierentownych produktów na rzecz tych lepszych.

Pozdrawiam

"Padłem... nikt nie poda ręki... sam wstanę... silniejszy" - Muhammad Ali

"Nienawidziłem każdej minuty treningu, ale powtarzałem sobie: nie poddawaj się, przecierp teraz i żyj resztę życia jako mistrz" - Muhammad Ali

Damian 
Moderator
Imperialista :P

Wysłany: 2011-06-10, 18:08   
   Oddział: Wojska Lądowe

A możesz mi wyjaśnić jak niby F/A-18E/F miałyby być stare? Skoro są to obecnie produkowane samoloty? Oj śmierdzi mi to brakiem obiektywnego podejścia do tematu. Ale jak już napisałem, na Jankesów w Europie najłatwiej psioczyć.
"I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior

Łukasz 
Generał Broni

Wysłany: 2011-06-11, 12:06   

Damian napisał/a:
A możesz mi wyjaśnić jak niby F/A-18E/F miałyby być stare?

Potwierdzenia szukałem godzinę. Proszę bardzo:

Szwajcarskie ministerstwo obrony wykluczyło możliwość zakupu używanych Hornetów, w ramach programu częściowego zastąpienia myśliwców F-5E.

Program Neues Kampfflugzeug (NFK), ma doprowadzić do pozyskania 30-35 samolotów wielozadaniowych, które zastąpią większość z obecnie wykorzystywanych 54 egz. F-5E Tiger II (dotyczy to maszyn zakupionych pod koniec lat 1970.).

W związku z tym, że Szwajcarzy posiadają 33 F-18C/D (dostarczono je w latach 1996-1999), rozpatrywano również propozycje dokupienia kilkudziesięciu używanych Hornetów. W poniedziałek, ministerstwo obrony wydało oficjalny komunikat, w którym wykluczyło możliwość wykorzystania takiej opcji. W oświadczeniu przypomniano, że propozycja tego typu była już kilkukrotnie rozważana i za każdym razem uznawano jej nieefektywność. Dotyczy to konieczności przeprowadzenia remontów i modernizacji oraz faktu krótszego użytkowania, niż w odniesieniu do nowych samolotów. W takich warunkach przesądzone jest, że następca F-5E zostanie wyłoniony w przetargu na nowe maszyny, z grona trzech pretendentów: Rafale, Gripena NG i Eurofightera.

Prawdą jest jednak również to, że wykorzystywane obecnie Hornety nie cieszą się sympatią części polityków i społeczeństwa. Są uznawane za zbyt głośne, nie pozbawione wad i bardzo drogie w użytkowaniu.

Altair.com.pl

"Nienawidziłem każdej minuty treningu, ale powtarzałem sobie: nie poddawaj się, przecierp teraz i żyj resztę życia jako mistrz" - Muhammad Ali

Damian 
Moderator

Wysłany: 2011-06-11, 13:02   

Ok, tylko tu teraz piszą o F/A-18C/D, Łukasz Ty w ogóle wiesz jakie są różnice między F/A-18E/F a starymi F/A-18C/D? Bo gwarantuję Ci iż mimo że oba samoloty podobnie wyglądają i noszą podobne oznaczenie to są bardzo różne.
"I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior

Łukasz 
Generał Broni

Wysłany: 2011-06-11, 13:10   

F/A-18C/D posiadają obecnie, natomiast w tym teksie nie ma jaką wersję mają zakupić oprócz wzmianki że będzie to samolot używany. W innym artykule jest natomiast informacja że miała to być F/A-18E/F ale czy nie mogła być oferowana jako samolot używany ? Mogła. Więc nie rozumiem o co chodzi.

Windmaker 
Redaktor Naczelny
Michał "Windmaker" Banach

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2011-06-11, 14:32   

Nie zagłębiałem się w ten temat, ale zwróć uwagę na pewien aspekt - nie ma w tym tekście informacji, że USA tylko i wyłącznie oferowały używane maszyny. Chodzi zapewne o to, że USA o ile dobrze pamiętam wycofało ileś F-18 różnych wariantów i zapewne od ręki mogliby je gdzieś upchnąć i rzeczywiście wymagałyby remontów. Natomiast budowa nowych F-18 obecnie, kiedy na moje oko (mogę się mylić, więc wybaczcie) są one oferowane kilku innym państwom może być utrudniona, więc może nawet USA nie chcą startować w tym przetargu bo mają bardziej intratne możliwości.

Wydzieliłem to do nowego wątku bo jednak to o innych samolotach jest :)

"Stałem się śmiercią; niszczycielem światów" - Julius Robert Oppenheimer

"Wojna jest sztuką, ma więc swoich artystów i mistrzów"

"War, war never changes"

Łukasz 
Generał Broni

Wysłany: 2011-06-11, 15:23   

Windmaker napisał/a:
nie ma w tym tekście informacji, że USA tylko i wyłącznie oferowały używane maszyny

Ale nie ma też informacji że oferowane były nowe maszyny. Więc oprzeć się możemy jedynie mediom które mówiły o używanych maszynach.

Reasumując: zgodzę się z rządem Szwajcarii który wybrał ( dzięki Boeingowi ) nowe maszyny. Szkoda że przetarg został odłożony w czasie, ale nie ma to jak pacyfiści.

Damian 
Moderator

Wysłany: 2011-06-11, 19:23   

Pytanie czemu rząd Szwajcarii chciał brać pod uwagę używane? Boeing produkuje nowe F/A-18E/F i to je powinni brać, maszyna ta to może nie ideał ale jest dobra i sprawdzona.

Windmaker 
Redaktor Naczelny
Michał "Windmaker" Banach

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2011-06-11, 20:33   

Cytat:
Ale nie ma też informacji że oferowane były nowe maszyny. Więc oprzeć się możemy jedynie mediom które mówiły o używanych maszynach.

Wróć do tego co napisałem - może w danym momencie nie było po prostu oferty nowych maszyn a używane są akurat pod ręką.

"Stałem się śmiercią; niszczycielem światów" - Julius Robert Oppenheimer

"Wojna jest sztuką, ma więc swoich artystów i mistrzów"

"War, war never changes"

Odpowiedz do tematu