Wysłany: 2008-03-07, 20:49 Najlepszy współczesny myśliwiec Oddział: Lotnictwo
Jak wyżej:Jaki samolot uważacie za najlepszego myśliwca.
Moim zdaniem jest nim F-22A Raptor (póki nie oblatano jeszcze PAK FA).
A tak na marginesie to jeszcze lepszy od Raptora był YF-23 ale ze względu na większą cenę i mniejsze możliwości manewrowe przegrał.
P.S
Wiem,że ten temat był już na starym forum, ale jednak każde duże forum taki temat ma (niejako obowiązek ).
P.S 2
W ankiecie nie są uwzględnione myśliwce, które mają zostać oblatane w przyszłości (np.PAK-FA) bądź przegrały przetargi (np.YF-23).
Oczywiście, że F-22A, możliwości STEALTH, niesamowita prędkość, zwrotność, awionika, uzbrojenie, ogólne możliwości, to jak dotąd najlepszy myśliwiec na świecie.
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
Raptor ma nałożone limity producenta, jeśli chodzi o prędkość.(max. 1.8 macha z dopalaczem i 1.5 Macha bez dopalacza).
Może je bez problemu przekroczyć i to znacznie!
W czasie projektowania nacisk położono, na supercruise (bez dopalacza) i w warunkach bojowych dopalacza nie będzie się używało. Co ciekawe włączenie dopalacza najprawdopodobniej sprawia, że samolot przestaje być niewidzialny.
Oczywiście. Z tego, co mi wiadomo seryjne F-22 nie posiadają dopalacza i nie widać ich też, może dysze wektorowania ciągu je zasłaniają?? Cała checa polega przecież na chłodzeniu spalin podobnie jak w B-2 ze wzglądu na widmo cieplne.
Ale jedno trzeba przyznać, F-22A to chyba najładniejszy myśliwiec XXI wieku jaki dotąd powstał .
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
Dysz dopalacza nie zobaczysz niestety gdyż są niewidoczne, żeby je zobaczyć musiałbyś wsadzić tam głowę a to jest niemożliwe.
Akurat na tych zdjęciach są same starty, ale jednak na dopalaniem.
W F-22 bardzo łatwo można je rozpoznać dopalacz po tym płomieniu, w normalnym locie nigdy on nie występuje z powodu wydajnego systemu chłodzenia.
Pablo masz racje sprawdziłem na www.pw.utc.com czyli producenta silników Pratta jest dopalacz co do prędkości max 2 Ma , prędkość maksymalna w zakresie supercruise 1,72 Macha.
Dziwi mnie głos oddany na Su-35...PAK FA raczej nie będzie lepszy od F-22. USA jest znacznie bogatsze, lepiej rozwinięte i ma największe doświadczenie w rozwoju maszyn Stealth. Rosjanie zrobią coś pomiędzy maszynami starych generacji, a Raptorem.
Poza tym jest problem z kulturą pracy w Rosji. Ciekawe, kiedy w ogóle prototyp zrobią?
Raptor z urody ma u mnie 4-, ale i tak ładniejszy jest od Lightninga2...
E tam narzekasz, F-22A to najładniejszy myśliwiec odrzutowy jaki dotąd zaprojektowano, prawdziwe ohydztwo to EuroFighter Typhoon Ale to chyba typowe dla Europejczyków .
Co do PAK-FA to Rosjanie zapowiadają jego obloty i zapowiadają i zapowiadają, a pewnie wyjdzie tak jak z mitycznym T-95, tzn. zamiast czegoś nowego ożywią stare, tylko co? w wypadku T-95 najpewniej będzie to Obiekt-187 lub Obiekt-640. Ale to tak na marginesie.
Jest takie stare lotnicze porzekadło:"Jak coś dobrze wygląda to i dobrze lata"
Ale wiecie wygląd to kwestia tylko i wyłączenie gustu, dla mnie najładniejszym myśliwcem jest Mig-29,dla Damiana F-22 a dla kogoś innego np.P-47 (no akurat tu przesadziłem P-47 jest jednak bardzo brzydki i nie można go ładnym nazwać ).
Nawiasem mówiąc to PAK FA oblatują pod koniec 2009 roku, więc to jeszcze trochę czasu.
Dzbanuszek bardzo urodziwy jest! Euro ma u mnie 3-
F-16 i F-18 (wszystkie) mi się baaardzo podobają, Mig-29 również Niecierpię Su-27...
A z drugowojennych to P-51 i P-38 I jaki. Niemieckich nie cierpię