Targi

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: latajace okrety podwodne

Latające okręty podwodne
Autor Wiadomość
zulker 
Generał Broni

Wysłany: 2009-05-04, 15:57   Latające okręty podwodne
   Oddział: Wojska Lądowe

Niedawno przeczytałem o sowieckim projekcie z lat trzydziestych Borysa Uszakowa tak zwanej latającej łodzi podwodnej: http://www.airforce.ru/ai...arine/index.htm
W książce S. Sutowskiego "Okręty podwodne. Fantazja i rzeczywistość" natknąłem się na trochę podobną koncepcję Amerykanina Reida z połowy lat sześćdziesiątych. No i czytałem jakoby III Rzesza też pracowała nad projektem latającego okrętu podwodnego.
Co sądzicie o tego typu projektach? Czy obecnie też są prowadzone badania nad podobnymi koncepcjami?

janusz 
Generał

Wysłany: 2009-05-04, 18:22   
   Oddział: Lotnictwo

zulker !!! powalasz mnie swoimi tematami gdzieś Ty to wygrzebał .Ale do rzeczy praktycznie zrealizował to wspomniany Donald E. Reid z bratem Wernerem mało tego wypróbował to praktycznie i zadziałało byl to niewielki wodnosamolot o numerze rejestracyjnym N-1749 napędzany silnikiem Lycoming o mocy 65 KM co pozwalało latać z prędkością około 100 km/godz. natomiast pod wodą napędzany był silnikiem elektrycznym o mocy 1 KM który poruszał śrubę z tyłu tego czegoś i nadawało mu prędkość 4 węzłów .Latał i nurkował pierwszą próbę odbył w połowie 1964 nad rzeką Shrewsbury w stanie New Jersey pilot był ubrany w kompletny strój płetwonurka i wywołało to spory popłoch u widzów jak nurkował aby następnie wynurzyć się i wzbić w powietrze .
W 1967 na International Inventors Show w N.Y. przedstawił projekt bardziej zaawansowany silnik odrzutowy/ strugo-wodny .
Następnie US Navy wzięła cały projekt w swoje ręce i......cisza.

zulker 
Generał Broni

Wysłany: 2009-05-04, 19:34   

Książka Sutowskiego, którą dysponuję, ma już 20 lat. Autor wspomina tam jeszcze o jakimś projekcie "Subplane". Kadłub miał być podobny do wodnosamolotu i napędzany trzema silnikami odrzutowymi (dwa startowe i jeden marszowy). Przed zanurzeniem silniki miały być szczelnie zamykane. Pod wodą "Subplan" miał poruszać się dzięki silnikowi elektrycznemu. Zasięg lotu miał wynosić 500 Mm, przy prędkości 300 km/godz. Zasięg pływania w zanurzeniu 50 Mm, przy prędkości 5 w. Głębokość zanurzenia 20 m. Co stało się z tym projektem to nie mam pojęcia.

janusz 
Generał

Wysłany: 2009-05-04, 20:07   

O tym też słyszałem ,ale tych projektów było dość dużo i raczej przy dzisiejszym czy ówczesnym poziomie techniki byly trudne do zrealizowania chociaż kto wie..

zulker 
Generał Broni

Wysłany: 2009-05-05, 14:06   

Do idei latających okrętów podwodnych nawiązuje firma Lockheed Martin swoim Projektem Kormoran (Project Cormorant). Drony miały być wyrzucane z okrętów podwodnych na głębokości 50 m. Ale oczywiście bezzałogowce to już nie to samo...

ecantona 
Szeregowy
ecantona

Wysłany: 2010-11-23, 17:52   

O tej maszynie oraz o paru innych latajacych dziwadłach można sie dowiedzieć wiecej z niesłychanie ciekawego filmu History Channel "Secret Russian Aircraft of World War II". Polecam

Odpowiedz do tematu