Wysłany: 2011-05-01, 00:37 Bombowce 6-cio silnikowe Oddział: Wojska Lądowe
Witam,
Mam pewien problem. Otóż otrzymałem od znajomego fotografie z drugiej wojny światowej. Na zdjęciu jest widoczny bombowiec i chciałbym ustalić co to za samolot. Czy Niemcy bądź ZSRR miało na swoim stanie w 1939 r. bombowce 6-cio silnikowe? Bo znajomy twierdzi ze zdjęcie zostało zrobione właśnie podczas kampanii wrześniowej. No chyba że on się myli i jest to zdjęcie późniejsze.
A może poznacie kształt samolotu bo jakość jest słaba. Zdjęcie pochodzi z terenów Lubelszczyzny:
Proszę o pomoc
_________________ Celem wojny nie jest zginąć za swoją ojczyznę, tylko sprawić by tamci skurwiele zginęli za swoją...
George Smith Patton (1885 - 1945)
Retreat Hell! We're just attacking in another direction... Oliver P. Smith (1893 - 1977)
Windmaker Redaktor Naczelny Michał "Windmaker" Banach
Lotnictwo to nie moja najlepsza dziedzina, ale ja bym postawił na samolot transportowy Messerschmitt Me 323 "Gigant"Bo to jedyna znana mi i użytkowana konstrukcja 6-cio silnikowa. Także i miejsce się zgadza bo samoloty te służyły na froncie wschodnim dość wytrwale. A wybór padł także z powodu układu skrzydeł i krótkiego "dziobu".
Tak to jest "Gigant" którego produkcję seryjną rozpoczęto w 1942 choć prototyp Me 323 V-1 miał tylko cztery silniki Gnome-Rohne ,produkcje zakończono w 1944 po wyprodukowaniu 201 sztuk w pięciu wersjach zwany był przez żołnierzy Leukoplastbomber -bombowiec z plastra .Użyty operacyjnie w Afryce poniósł b.duże straty . Ciekawa była wersja która miała zrzucać bombę o masie 17 700 kg.
Istniało kilka konstrukcji z sześcioma silnikami min BV-222 "Viking" czy słynna "Świerkowa Gęś"
Dziękuję za odpowiedź. A skoro już jesteśmy przy tych samolotach to dużo takich modeli istniało? W jakich armiach jeszcze można spotkać 6-cio silnikowce?
_________________ Celem wojny nie jest zginąć za swoją ojczyznę, tylko sprawić by tamci skurwiele zginęli za swoją...
George Smith Patton (1885 - 1945)
Retreat Hell! We're just attacking in another direction... Oliver P. Smith (1893 - 1977)