Domyślam się, że nie z prasy hydraulicznej . Jednak wracając do tematu: jakieś polskie/zagraniczne wydanie? Pytam, bo ten wynik ciągle mnie dziwi na korzyść nowego Gripena.
Z tego co udało mi się poczytać po necie, to ciąg bez dopalacza stanowi ok. 2/3 (chociaż u niektórych np. F-119 rzekomo 3/4) ciągu na dopalaczu. Dla przykładu:
EJ-200 [Eurofighter]: 60/90 kN = 0,6(6)
F-135 [F-35]: 124,7/191,3 kN= 0,651
Nowy silnik Gripena DEMO: GE/Volvo Aero F414G ma zapewniać 98 kN na dopalaczu na poziomie morza, czyli (idąc powyższym tropem) ciąg "suchy" (bez dopalacza) powinien wynosić ok. 65 kN. I ten właśnie samolot z jednym takim silnikiem ma osiągnąć prędkość 1,2 Ma przy konfiguracji: przy 2xIRIS-T, 1xMeteor, 2 x zbiorniki paliwa, 2xGBU-10.
Dla przykładu EF-200 ze swoimi dwoma silniki EJ-200 dającymi łącznie 120 kN ciągu z wyposażeniem w postaci: 4xAIM-120 + 2xAIM-9 + odrzucany centralny zbiornik jest w stanie osiągnąć zaledwie 1,21 Ma.
Na korzyść Gripena Demo przemawiają mniejsze gabaryty oraz mniejsza masa. Dodatkowo nie wziąłem pod uwagę wysokości na jakich odbywały się dane próby (a to ma wpływ na opór).
Z Air & Space, zresztą mam znajomego który w tym temacie siedzi po uszy.
Jeszcze jedno Gripen miał co prawda podwieszone "uzbrojenie" zachodzi jednak pytanie co z systemami które mają być zamontowane, czy faktycznie to wszystko będzie tyle ważyć ile teraz czy więcej.
Zresztą Amerykanie wyżej oceniają Gripena niż EF 2000 zwłaszcza po ćwiczeniach Reed Flag na Alasce, gdzie przekonali się o jego możliwościach na własnej skórze.
Jeszcze jedno Gripen miał co prawda podwieszone "uzbrojenie" zachodzi jednak pytanie co z systemami które mają być zamontowane, czy faktycznie to wszystko będzie tyle ważyć ile teraz czy więcej.
Nie wiadomo właśnie, ile wynosiła masa tego Gripena NG, być może w miejsce elementów jeszcze nie opracowanych umieszczono jakieś balasty, albo oprzyrządowanie z seryjnych Gripenów.
janusz napisał/a:
Zresztą Amerykanie wyżej oceniają Gripena niż EF 2000 zwłaszcza po ćwiczeniach Reed Flag na Alasce, gdzie przekonali się o jego możliwościach na własnej skórze.
To znaczy, w czym go wyżej oceniają? I drugie pytanie: EF-2000 biorą udział w Red Flag?
O szczegóły to pytaj Amerykanów ja nie mam dostępu do tych analiz,szczególy nie zostały opublikowane poza lakonicznymi informacjami. Zresztą tak jak w interesującym mnie wypadku z w/w ćwiczeń Rafal kontra Su 30.
opinie w artykule niezbyt pochlebne dla F-35, z tym że jak już pisałem określanie zwrotności danego myśliwca (na którą składają się jeszcze inne rzeczy oprócz promienia zakrętu ustalonego/nieustalonego) na podstawie tylko i wyłącznie obciążenia powierzchni nośnej obecnie nie jest do końca miarodajne.
No napewno nie są to oficjalne dane ogłoszone przez LM za np. 30 lat, jednak szacunkowe dane.
Co jak co, wspomniano o możliwości wsadzenia dodatkowych 2 AIM-120 do komór po skonstruowaniu jakiegoś podwójnego wyrzutnika, tym samym F-35 pod względem ilości przenoszonych AAM średniego zasięgu zrówna się z F-22.