Wysłany: 2008-03-01, 15:23 PZL-230 Skorpion Oddział: Wojska Lądowe
Tutaj więcej o tym projekcie. Co o nim sądzicie? Na pewno byłby to jeden z lepszych samolotów szturmowych, ale raczej by się nie przydał w naszym wojsku, mógłby natomiast ładnie sprzedawać się za granicą. Jak myślicie czy decyzja o zakończeniu projektu była dobra?
Dokładniej to mocno wyspecjalizowanym szturmowcem-samolotem bezpośredniego wsparcia wojsk lądowych,czyli de facto samolotem,którego koncepcja działań na początku lat 90 była mocno nieaktualna.(przestarzała jak kto woli).
OjciecDyrektor napisał/a:
ale raczej by się nie przydał w naszym wojsku, mógłby natomiast ładnie sprzedawać się za granicą
Właściwie teraz już nie latają rasowe szturmowce (tylko A-10 i Su-25), tylko wielozadaniowe samoloty,a tak mocno wyspecjalizowany szturmowiec jak Skorpion,który mógł wykonywać tylko jeden typ działań nie miałby racji bytu na współczesnej armii.Mocno wątpię aby jakikolwiek kraj poza Ameryką mógł pozwolić sobie na posiadanie tak mocno wyspecjalizowanej maszyny.
OjciecDyrektor napisał/a:
ak myślicie czy decyzja o zakończeniu projektu była dobra?
Zaważyły tu głównie brak środków na finansowanie projektu.
Według mnie przerwanie projektu było słuszną decyzją,gdyż samoloty bezpośredniego wsparcia to echo minionej epoki i byłyby ślepą uliczką rozwoju lotnictwa.
Wysłany: 2011-03-24, 15:25
Oddział: Oddziały Specjalne
mch90 napisał/a:
A po co nam taki samolot? A-10 już też przecież wycofali?
Samolot można by było modernizować, aż znalazł by się projekt samolotu wielozadaniowego, a taki można by było z dumą wdrażać do Polskich Sił Powietrznych, a także szukać partnera zagranicznego.
Szkoda że wizja polskiego samolotu upadła, ale wszystko jeszcze przed nami
Pozdrawiam
_________________ To nie są ludzie - to diabły ! - płk. Milan o Legionistach po bitwie pod Camerone
"Padłem... nikt nie poda ręki... sam wstanę... silniejszy" - Muhammad Ali
"Nienawidziłem każdej minuty treningu, ale powtarzałem sobie: nie poddawaj się, przecierp teraz i żyj resztę życia jako mistrz" - Muhammad Ali
Wątpliwe by USA wycofało A-10 a tym bardziej wszystkie F-16.
Oba typy są modernizowane, zresztą ani wszystkie F-15 nie zostaną wycofane a i również F-22A niedawno wprowadzone są wciąż modernizowane, obecnie ma zostać wprowadzony Increment 3.1 ale w przyszłości może zostać również dołączony Increment 3.2.
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
-----------------------------------------------------------
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior