Wysłany: 2011-07-13, 17:24 Historyczne wpadki Oddział: Oddziały Specjalne
(Autentyczne)
5 czerwca 1944 r. amerykańska IX Armia wyzwala Rzym. Jeden z Żołnierzy 88 Dywizji Piechoty US na widok Colosseum powiedział: "O rany, nie widziałem, że Nasze bombowce spowodowały tutaj tyle zniszczenia" ...
Na wiadomość o sukcesie nalotu japońskiego na Pearl Harbor, Adolf Hitler popadł w radosny nastrój. Chwile później, Fuehrer miotał gromy na swych Sztabowców; bo żaden z Nich nie miał pojęcia, gdzie znajduje się to miejsce ...
Przewidując poważne trudnosci zaopatrzeniowe w nadchodzących latach wojny, w 1940 roku Rząd Angielski ogłosił światowe zmonopolizowanie produktu o znaczeniu strategicznym: herbaty. W połowie II wojny, Wielka Brytania posiadała zapas 15 milionow ton, wystarczający na zaparzenie sześciu miliardów (!!) kubków herbaty ... Jedynym towarem, który stał wyżej w hierarchii zaopatrzenia brytyjskiego Żołnierza - była amunicja...
Wysłany: 2011-12-19, 19:27
Oddział: Oddziały Specjalne
Ciekawa anegdota związana z największym radarem na świecie zbudowanym przez związek radziecki - Duga3 tzw. dzięcioł- od sygnałów słyszanych w eterze przez radioamatorów na pn. części kuli ziemskiej.
był to największy pozahoryzontalny radar nie oparty na łączności satelitarnej
(standardowe naziemne radary działają do zasięgu horyzontu czyli ok.500km)
Nieczynny od czasu katastrofy w Czernobylu, ponieważ działał blisko "zony".
Sprawa dotyczy pułkownika Armii Radzieckiej- Stanislaw Pietrov , który 26 września 1983 odebrał sygnał z radaru o ataku rakietowym przez Usa na Rosję i który na swój sposób zinterpretował dane jako fałszywy alarm, jednocześnie łamiąc zasady obowiązujące w wojsku.
http://en.wikipedia.org/wiki/Stanislav_Petrov
artykuł - "Człowiek, który zapobiegł III wojnie światowej"
Nie Duga-3 (takie coś nie istnieje) a Duga-2, zwany "rosyjskim dzięciołem".
I nie koniecznie jest to największy radar na świecie, jest to radar OTH (poza horyzontalny), podobnymi dysponują Amerykanie na przykład.
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
-----------------------------------------------------------
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
Czytałem kiedyś w jakiejś książce --- ale już nie pamiętam ani tytułu ani autora , dawno to było --- o pewnym polskim lotniku , który miał nieprawdopodobne szczęście .
Jeszcze podczas szkolenia w Anglii samolot którym leciał rozbił się o ziemię --- 10 zabitych , 9 ciężko rannych a on nie miał nawet draśnięcia . Nieco później jego samolot wylądował przymusowo na niemieckim polu minowym --- cała załoga zginęła a jemu nic się nie stało . Innym razem bliski wybuch pocisku wyrzucił go z wieżyczki bombowca --- ale nie całkowicie --- zaczepił się nogą za brzeg wieżyczki a cały zwisał na zewnątrz . I tak przeleciał nad Niemcami , Francją aż do bazy w Anglii . W szpitalu okazało się iż nie tylko nie jest ranny ale nawet noga nie była złamana .