Wysłany: 2009-08-30, 16:33 Katastrofa SU-27 na Air Show 2009 w Radomiu Oddział: Wojska Lądowe
Wypadek ten, chyba odciśnie piętno na polskich pokazach lotniczych, a już w szczególności na Air Show w Radomiu, które doświadczyło już wypadku lotniczego.
Ciężko w tej chwili cokolwiek skomentować, jedynie można domniemywać co było przyczyną tej katastrofy, jednakże z drugiej strony trzeba zwrócić uwagę, że piloci wydaje się, że do samego końca walczyli z maszyną, aby nie spowodować ofiar wśród postronnych osób. Jest to już któraś katastrofa samolotu tej rodziny. Patrząc na filmy z innych katastrof widać, że często przebiegały one w podobny sposób - brak ciągu na niskim przelocie. Nasuwa się więc pytanie, czy jest to wada samolotu, czy błąd pilotów, którzy są zbyt pewni siebie przez co dochodzi do wypadków.
Śmierć dwóch pilotów, a jak podaje prasa, jednym z nich był wysokiej rangi oficer wojsk powietrznych Białorusi jest wielką tragedią tak dla ich rodzin oraz lotnictwa białoruskiego jak i dla wszystkich.
Według mnie pilot na pewno walczył z samolotem do samego końca. Z informacji jakie są w mediach wynika, że maszyna spadała ok. 100 metrów od zabudowań, wiec oczywiste jest, że Białorusin starał się poderwać maszynę a za razem ustawiają tak, żeby nie spadła ewentualnie na zabudowania. Nie ma co spekulować co było przyczyna równie dobrze może to być błąd człowieka jak i awaria maszyny. Poczekamy zobaczymy co ustali komisja ekspercka na ten temat. Być może pilot chciał przeciągnąć wychodzenie z pętli i wtedy nastąpiło osłabienie ciągu.
Według mniej koleina katastrofa na pokazach radzącej nie doprowadzi do ich zaprzestania, ale raczej nie będzie już tak widowiskowo.
Jest to tragedia dla rodzin, ale niestety w każdym zawodzie zdarzają się wypadki.
Już po poprzednich wypadkach rosyjskich maszyn zmieniano przepisy dotyczące pokazów lotniczych. Najbardziej zastanawia mnie to, czy nie zostanie wprowadzone większe ograniczenie dla maszyn rodziny Su-27 ponieważ to one często biorą udział w pokazach i ulegają wypadkom.
Radom ma niestety coraz czarniejszy bilans pokazów.
Co do spadnięcia na publiczność - nie było szans, chyba że by specjalnie celowali. Szli w zupełnie inną stronę. Ale dalej za lasem były zabudowania, więc pewnie chcieli uratować domy ( i ludzi którzy mogli się w nich znajdować ) zamiast bezpiecznie się katapultować.
Niestety samego pokazu Suchoja nie nagrałem, bo rozproszyło mnie coś innego.
W zasadzie do czasu orzeczenia komisji badającej tą sprawę nic się nie wymyśli. A to co można pooglądać na Youtube to właściwie jak by się tam było ( przynajmniej jeśli chodzi o wiedzę na temat okoliczności wypadku )
_________________ Historia uczy:
że historia niczego nie uczy...
Być może. Ale jakoś wątpię. O ile się nie mylę samolot ten ma dwa silniki, a w pewnym momencie w ogóle przestało być je słychać. Na jednym jeszcze byłby huk. A zresztą przy mocy silników pozwalającej przyśpieszać w locie pionowo w górę powinno udać się wylądować na jednym - szczególnie tak doświadczonym pilotom.
Oczywiście wszystko działo się w takiej odległości od trybun, że to czyste spekulacje. To co filmowali to też za małe zbliżenia. Poczekajmy co powie komisja, a to może potrwać.
no tak też słyszłem o tym że ptaka wciągneło do silnika. Komisja bodajże składa się z Polaków i Białorusinów? Prace pewnie potrwają pewnie przez 3-4 tyg.
Windmaker Redaktor Naczelny Michał "Windmaker" Banach
Wiele hipotez było, ale akurat ptaka bym odrzucił, ponieważ w poprzednich katastrofach Su-27 rozbijały się one zawsze podobnie - z braku ciągu. Jak dla mnie najpewniejsze jest to, że za nisko manewr wykonali. Możliwe, że wykonali tę pętlę za ostro i obcięło im silnik, wówczas na takiej wysokości nie ma szans na ratunek dla maszyny, a zdarzały się już takie wypadki.
Su-27 waży około 30 ton, może być tak że przy małej prędkości i utracie ciągu jego masa bierze górę nad, nie jestem obeznany w tym temacie, więc umownie, nad nośnością i po prostu samolot nie jest już wstanie się poderwać?
Zresztą polecam tematy na Militarium i NFoW (o ile tu są, chyba gdzieś widziałem), tam się wypowiadają osoby które widziały to na miejscu. Warto poczytać.
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
-----------------------------------------------------------
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
Byłem, widziałem, nic to nie wnosi. Właściwie wystarczy obejrzeć ze dwa filmiki na Yutube takie obejmujące większość pokazu SU i wiecie tyle jak byście byli na miejscu. Trzeba czekać na orzeczenie komisji.
Według mnie to są manewry na granicy osiągów, do tego na niskiej wysokości.
Jeśli cokolwiek się stanie[nawet taki ptak trochę zdławi silnik], to nie ma szans na wyciągnięcie maszyny.
_________________ "Nie rozpacz, nie poświęcenie mną kieruje, a chęć zwyciężenia i przygotowania zwycięstwa."
Józef Piłsudski