Targi

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: ludobojstwo wieku

Ludobójstwo w XX wieku.
Autor Wiadomość
widiowy7 
Młodszy Chorąży

Wysłany: 2008-07-30, 22:06   Ludobójstwo w XX wieku.
   Oddział: Wojska Lądowe

Wiek XX-ty wynalazł wszystko.
Niestety łącznie z ludobójstwem. Nie wiem czy pod tym mianem mozna podciągnąć wojny burskie ( ale powstały pierwsze obozy koncentracyjne ).Później rzeź Ormian. Później głód na Ukrainie w latach 30-tych. A później Czerwoni Khmerzy.
Czy coś pominąłem, a może coś dodacie?

szaser 
Chorąży

Wysłany: 2008-07-31, 11:08   

U nas często pomija się eksterminację Serbów przeprowadzoną przez kolaborującymi z hitlerowcami Chorwatami podczas II wojny światowej. Do tego dochodzą jeszcze czystki z okresu rozpadu Jugosławii.

janusz 
Generał

Wysłany: 2008-07-31, 15:05   
   Oddział: Lotnictwo

Wyczyny Japończyków w Chinach i wieczna żeznia w Afryce zwłaszcza południe Sudanu

Maciej 
Weteran

Wysłany: 2008-08-10, 19:59   
   Oddział: Marynarka Wojenna

Japończycy to się popisali nie tylko w Chinach. Na filipinach czy wszystkich innych okupowanych terenach mieli podobne podejście do tubylców. Ale w Chinach mordowali najbardziej hurtowo. Po prostu na miejscu było najwięcej Chińczyków.....

[ Dodano: 2008-08-10, 20:07 ]
A tak oprócz tego to wyczyny Stalina w ZSRR i Lenina parę lat wcześniej. Lenin był podobno dużo "lepszy" ale z bliżej nie określonych przyczyn zbyt wiele się o tym nie mówi ( w przeciwieństwie do wyczynów Stalina ). Może dlatego że Lenin wprowadzał "ustrój szczęśliwości i równości"? Który tak wielu dziś, nie wiedzieć czemu, lubi?

Sahir 
Podporucznik

Wysłany: 2008-08-12, 13:42   
   Oddział: Oddziały Specjalne

Grecy po IIWŚ pod przykrywką wojny domowej wyrzynali w Macedonii Egejskiej całe słowiańskie wsie
Ciągle trwa rzeźnia między hinduistami i muzułmanami na subkontynencie indyjskim.Sądzę iż w latach czterdziestych można mówić o przeprowadzanym tam ludobójstwie.
Czeczenia - bez zbędnego komentarza.
Za holocaust należałoby też uznać to co Chińczycy wyprawiają z ludnością Tybetu i Wschodniego Turkiestanu: przymusowe aborcje i pobieranie bez zgody organów do przeszczepów, przeprowadzanie prób atomowych bez ewakuacji zamieszkującej tam ludności, czy wreszcie zwykłe masowe mordy.
Indonezja przeprowadzała przez ćwierć wieku planową eksterminację Wschodnich Timorczyków.

Błysk 
Kapral

Wysłany: 2008-09-24, 16:18   

Terror w Chinach w drugiej połowie XX wieku. Może nikt to wprost ludobójstwem nie nazwya ale skala też jest ogromna.

Sahir 
Podporucznik

Wysłany: 2008-09-26, 19:52   

Masz rację! Pisałem o tym w odniesieniu do Tybetu i Wschodniego Turkiestanu (Ujgurzy). Chiński GUŁAG czyli bodajże LAOGAI to była machina śmierci przewyższająca zdolności Oświęcimia. Bywało iż w pewnych terenach obozom pracy po prostu przestawano dostarczać żywności. A do najbliższej osady było 400-500 km. Nie było problemu bo po dwóch miesiącach dostarczano nowych więźniów. Nie wiem czy czytałeś dostępne w necie "Piekło Środka". Coś strasznego! WięŹniom po wycięciu nerek wyrzucano na zewnątrz. Przez jakiś czas jeszcze żyli i patrzyli na następną ofiarę "operowaną". Ktoś na Zachodzie dostanie taką nerkę! I będzie wdzięczny Chińczykom.

Błysk 
Kapral

Wysłany: 2008-09-27, 09:44   

Podłe metody śledcze towarzyszą komunistycznym państwom takim jak Kuba,Korea Północna czy Chiny. Chociaż teraz te państwa już zaczynają sie cywilizowac powoli ale zaczynają....

Sahir 
Podporucznik

Wysłany: 2008-09-29, 19:51   

Błysk napisał/a:
Podłe metody śledcze towarzyszą komunistycznym państwom

Wiesz, jedną z najpodlejszych bezpiek XX wieku był SAVAK szacha Iranu szkolony przez Mossad i CIA (A tak przy okazji to ostatnio dużo mówi się o irańskim programie atomowym. Czy wiecie, że powstał on za czasów szacha i był wspierany przez USA i Izrael? Ale to oczywiście miała być "bombka" w rękach "naszego" wariata :haha: A na przykład Chomeini był przeciwny pozyskaniu przez swój kraj broni masowego rażenia, bo według jego interpretacji Koranu mord masowy jest grzechem; dlatego też Iran nie odpowiedział na chemiczny atak Iraku)

Co do "demokratycznych" metod przesłuchań to polecam na początku książkę Domosławskiego "Gorączka latynoamerykańska". Dowiesz się jak Amerykanie wespół z wojskowymi juntami bronili demokracji mordując, torturując i gwałcąc.
Mnie osobiście ruszył niesamowicie jeden motyw. Aresztowano grupę młodzieży (w naszym wieku) i poddano ich torturom i gwałtom. Jeden z chłopców aby podtrzymać koleżankę na duchu krzyczał przez kraty, że ją kocha. A ona tylko płakała stwierdzając iż nie ma już nic co by mogła mu dać. Oni bowiem wszystko zabrali...
Dla mnie to straszne! Dlatego nienawidzę wszystkich -izmów: kapitalizmu i socjalizmu. islamizmu i chrystianizmu, pacyfizmu i militaryzmu, itp. Dla mnie liczy się człowiek...

Husars 
Szeregowy

Wysłany: 2011-09-09, 17:01   

A ja przytoczę jeszcze mordy na plemionach Hererów w Afryce. Na początku XX w. Herero razem z Himba byli ofiarą eksterminacyjnej polityki prowadzonej przez niemieckie wojska kolonialne pod dowództwem Lothara von Trothy. Podczas powstania, po przegranej bitwie pod Warterbergiem, Herero zmuszeni byli wycofać się na pustynię Kalahari gdzie wielu umarło z pragnienia podczas gdy niemieckie patrole strzegły źródeł wody strzelając do zbliżających się tubylców. Szacuje się, że z 80 000 w roku 1900 pozostało tylko 16 000 w roku 1905.

Odpowiedz do tematu