Szkoda, że tak mało napisali o tym APS-ie. Moim zdaniem mają do wyboru, albo sprawdzonego już w boju Trophy Aspro z Izraela, albo może wreszcie Raytheon dokończy swój projekt Quick Killa. Miał on być już gotowy w czasach FCS, potem chyba nieco wyhamował, ale obecnie Raytheon jest w drużynie z GDLS w przetargu na GCV, więc pewnie zrobili postęp (a propo kolejne ujednolicenie - już nie tylko silnik, transmisja, gąsienice ale także APS może być wspólny dla Abramsa jak i GCV IFV).
Ale w porównaniu do Izraelczyków, Niemców, czy Rosjan to bardzo mało wiadomo o tym Quick Killu
_________________ To My Wyznawcy, Dolnośląskiego Władcy!!!
WKS
Z tego co ja wiem to Quick Kill ma działać na zasadzie wykrywania radarem oraz czujnikami elektrooptycznymi. Przeciwpociski są odpalane z wyrzutni VLS (Vertical Launching System), mają być dostępne dwa typy przeciwpocisków, niekierowane na bliskie odległości i kierowane do likwidowania na przykład PPK, pocisków APFSDS czy wystrzeliwanych z armat czołgowych pocisków kumulacyjnych.
Wszystkie wyrzutnie mają działać niezależnie od siebie, co więcej, dzięki temu że są to wyrzutnie VLS, zapewniają one nie tylko pełną osłonę wokół pojazdu, ale także pełną osłonę pojazdu przeciwko amunicji atakującej strop pojazdu po stromej trajektorii balistycznej (większość aktywnych systemów obrony nie ma takich możliwości). Wyrzutnie umieszczone na przykład na prawej burcie pojazdu, mogą także chronić sektory po jego lewej stronie w wypadku gdyby tamtejsze wyrzutnie zostały uszkodzone lub zniszczone.
W USA opracowano też kilka innych aktywnych systemów obrony, ale wydaje się że Amerykanie nie bardzo chcą je eksportować, stąd tak o nich cicho bo brak materiałów promocyjnych.
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
A tak w ogóle to za nieco ponad tydzień (22 - 24 luty) odbędzie się kolejna edycja AUSA Winter na Florydzie, warto śledzić, wiele firm przedstawia tam po raz pierwszy swoje nowości, a kierownictwo US Army przedstawia cele na najbliższe miesiące, wytyczane są nowe kierunki i takie tam.
_________________ To My Wyznawcy, Dolnośląskiego Władcy!!!
WKS
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior