Targi

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: patrioty

PATRIOTY dla WP
Autor Wiadomość
Beryl 5,56 
Kapral
Liberał :)

Wysłany: 2011-02-24, 13:33   PATRIOTY dla WP
   Oddział: Oddziały Specjalne

http://www.altair.com.pl/start-5837
Mam nadzieje że to dalej się nie posunie. Bo jeżeli kupili byśmy te stare wyrzutnie to po modernizacji i tak były by stare. A w tedy już nikt przez następne 15 lat nie poruszał by obrony plot.
Co sądzicie o tym pomyśle pana Klicha ?

Damian 
Moderator
Imperialista :P

Wysłany: 2011-02-24, 14:08   
   Oddział: Wojska Lądowe

Nie ma to jak wiara w notki Altair. Te PAC-2 i tak byłyby lepsze niż wszystko inne czym dysponujemy.

Pamiętaj, stare nie znaczy nienowoczesne a nowe nie znaczy nowoczesne.

Patriot jest też perspektywiczny, bo kasacja programu MEADS oznacza że Patriot będzie dalej modernizowany i rozwijany.

Z tym że Patriot potrzebuje jakiegoś systemu uzupełniającego, np. NASAMS.

Natomiast z pewnością potrzebna jest głęboka analiza całego przedsięwzięcia, tym nie mniej nawet starsze wersje PAC-2 byłyby prawdziwym kopniakiem naprzód dla naszej OPL a także OPR gdyż pociski PAC-2 posiadają pewne możliwości w zwalczaniu pocisków balistycznych.

http://gdziewojsko.wordpr...oty-dla-polski/

Załączony link to źródło lepsze niż kompromitujący się Altair.
"I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior

Windmaker 
Redaktor Naczelny
Michał "Windmaker" Banach

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2011-02-24, 14:17   

Cytat:
Z tym że Patriot potrzebuje jakiegoś systemu uzupełniającego, np. NASAMS.

Jeśli się mylę to mnie popraw - ale czy POPRAD nie mógłby być podstawą do stworzenia systemu uzupełniającego - o ile wiem POPRAD ma mniejszy zasięg ale zawsze to jakiś zaczątek.

Cytat:
Załączony link to źródło lepsze niż kompromitujący się Altair.

Ale dalej Altair to lepsze źródło niż prasa/PAP itd.

"Stałem się śmiercią; niszczycielem światów" - Julius Robert Oppenheimer

"Wojna jest sztuką, ma więc swoich artystów i mistrzów"

"War, war never changes"

Damian 
Moderator

Wysłany: 2011-02-24, 20:09   

Cytat:
Jeśli się mylę to mnie popraw - ale czy POPRAD nie mógłby być podstawą do stworzenia systemu uzupełniającego - o ile wiem POPRAD ma mniejszy zasięg ale zawsze to jakiś zaczątek.

Owszem, dobra jest mnogość systemów które będą się uzupełniać i wspierać.

Cytat:
Ale dalej Altair to lepsze źródło niż prasa/PAP itd.

Prawda ale nie wszyscy potrafią odfiltrować że się tak wyrażę, bzdety od prawdy.
"I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior

rmatysiak 
Kapral

Wysłany: 2011-02-24, 23:02   

Bez znajomości całej umowy ciężko dyskutować o jej atrakcyjności.
Trzeba było by porównać koszt/efekt w porównaniu do rozwiązań konkurencyjnych.
Niestety znając naszego ministra można założyć że to lipa.

Damian 
Moderator

Wysłany: 2011-02-25, 00:19   

Ostatnio się przebąkuje że nie tylko MBDA chce podjąć współpracę z naszym przemysłem ale i Raytheon.

Myślę że problem nie leży w sprzęcie, producentach i państwach nam oferujących swoje produkty itd. Ale w naszych własnych władzach które w zasadzie nie robią nic albo nie wiedzą co robić.

Artur 
Administrator
Redaktor

Zaproszone osoby: 9
Wysłany: 2011-02-25, 15:24   

Prawdę powiedziawszy, lepiej kupić wszystkie 12 baterii z zaznaczeniem na częściową modernizację (ale nie podwozia bo to jest podobno jeszcze w całkiem dobrym stanie) niż powiedzieć, że starego nie chcemy.

Nie ma co się łudzić, ale przy obecnej władzy na jakiś nowy wielki program obrony plot. Ten sprzęt wzmocniłby nasz potencjał plot w ogromny sposób. I co ważne, jest to system średniego zasięgu - nie kłóciłoby się to za bardzo z naszym programem bumarowskiej tarczy przeciwlotniczej, gdyż istnieją wielkie wymagania na lekki sprzęt plot o krótkim zasięgu (od nowych Gromów, przez radary po reanimację Loary na podwoziu Andersa - całkiem duże pole do popisu dla naszej zbrojeniówki). Wraz z modernizacją tego co jest u nas obecnie (naszymi środkami technicznymi), to pchnęłoby nasz system plot do przodu. Nic tylko brać, bo nie stać nas nawet na jedną nową baterie patriotów, a inne sprzęt (chodzi mi głównie o nowe produkty francuskie) jest daleko do wprowadzenia.

Oczywiście należałoby zmodernizować Patrioty do poziomu PAC-3 i pomału wymieniać środki transportowe i platformy na pojazdy naszej produkcji, czy zakupione w ramach przetargu na następce Stara 266.

"Jest tylko jedna zasada taktyki, która nie podlega zmianom: użyć tego, co pod ręką, by zadać jak najwięcej ran, śmierci i zniszczenia wrogowi w jak najkrótszym czasie." George S. Patton

Damian 
Moderator

Wysłany: 2011-02-25, 16:30   

Poza tym z czasem część można doprowadzić by do standardu PAC-3, bo PAC-3 używa dedykowanych pocisków jako środka OPR zaś pociski od PAC-2 służą do OPL.

Radary sami produkujemy też niezłe więc można by się pokusić o jakąś tam integrację.

Poza tym Patriot to naprawdę niezły system, a w przyszłości biorąc pod uwagę kasację MEADS, zapewne niektóre elementy MEADS zostaną zintegrowane z Patriotem.

To u Amerykanów jest normalne, dla przykładu podam choćby M109A6PIM który będzie zawierał elementy skasowanego XM2001... a należy przypomnieć że XM2001 w swojej klasie uzbrojenia wyprzedzał wszystko i wciąż wyprzedza wszystko co do tej pory zaprojektowano, trochę boli że program skasowano... ale widocznie senatorów i kongresmenów bardziej bolała cena za sztukę. :broda:

Beryl 5,56 
Kapral
Liberał :)

Wysłany: 2011-02-27, 10:42   
   Oddział: Oddziały Specjalne

Może i to nie jest złe rozwiązanie. "Tarcza Polski" jeśli wejdzie to wejdzie na jakieś 5-10 lat a z tego co się orientuję to PATRIOTy i "Tarcza Polski" mają przed sobą postawione takie same zadania. Więc nawet jako rozwiązanie tymczasowe jest to dobre rozwiązanie.
Nabyte przez nas PATRIOTy zaiste trafiły by do wojsk lądowych i zastąpiły by tam stare zestawy Kub.

Artur 
Administrator
Redaktor

Zaproszone osoby: 9
Wysłany: 2012-01-30, 14:38   

Kiedyś tam pojawiły się spekulację, że kupno od Niemców 4 używanych baterii będzie nas kosztować ok. 1 mld. Euro, a taką liczbą jednostek możemy obronić jedynie Warszawę. Wraz z koniecznymi remontami, modernizacją i kupnem nowoczesnych rakiet PAC-3 wyszłoby na to, że niezłe środki pochłonąłby ten zakup. Tutaj duże pole do popisu mieliby nasi politycy, którzy powinni w zamian za np. pakt fiskalny wynegocjować u Niemców kupno wszystkich 12 baterii za jakieś 1,2 mld. Euro - 100 mln za baterię. Zaoszczędzone środki przeznaczyłby na modernizację. Sprawa wzmocnienia obrony plot i antyrakietowej średniego zasięgu po modernizacji byłaby załatwiona.

Niestety chyba chwilowo uciecha ta kwestia i nic z tego nie wyjdzie ostatecznie. W takiej sytuacji i dziedzinie rakiet średniego zasięgu dla obrony plot chyba lepiej byłoby dogadać się z Francją (chyba już nawet nieoficjalnie nam coś proponowała) lub Izraelem, które mają lub tworzą niezgorsze systemy niż PAC-3, a mogą być tańsze i kupione bliżej.

"Jest tylko jedna zasada taktyki, która nie podlega zmianom: użyć tego, co pod ręką, by zadać jak najwięcej ran, śmierci i zniszczenia wrogowi w jak najkrótszym czasie." George S. Patton

Odpowiedz do tematu