Wysłany: 2011-10-06, 18:40 Rozpad UE a konflikt zbrojny Oddział: Oddziały Specjalne
Witam
Często, przy rozmowie o kłopotach Grecji, wspominany jest scenariusz rozpadu Unii Europejskiej. Tak na przykład w połowie września minister finansów RP Jacek Rostowski, w Parlamencie Europejskim ostrzegł przed rozpadem UE i jego następstwem, czyli konfliktem zbrojnym. Warta zauważenia jest też postawa pana ministra, który orzekł: poważnie się zastanawiam nad tym, by uzyskać dla dzieci zieloną kartę w USA. Jest mi niezmiernie wstyd, że minister który kieruje częściowo państwem Polskim i ma wpływ na rozwój kraju, myśli już o ucieczce. Ale faktycznie, nie o tym mieliśmy rozmawiać.
Tak więc rozpad UE. Czy możliwy ? Z pewnością tak, nie tylko poprzez kłopoty niektórych państw członkowskich, ale także poprzez hamowanie rozwoju państw, i zbytniego ingerowania w system, i życie obywateli.
Czy Waszym zdaniem UE upadnie ? Kiedy to nastąpi ? Jak mamy przeciwdziałać ? Co zrobić żeby uchronić RP ? Jak widzicie Europę w nowym ładzie ?
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.
_________________ To nie są ludzie - to diabły ! - płk. Milan o Legionistach po bitwie pod Camerone
"Padłem... nikt nie poda ręki... sam wstanę... silniejszy" - Muhammad Ali
"Nienawidziłem każdej minuty treningu, ale powtarzałem sobie: nie poddawaj się, przecierp teraz i żyj resztę życia jako mistrz" - Muhammad Ali
Jeśli UE się rozpadnie, to ok, wrócimy do stanu sprzed istnienia UE i tyle, nikt nie potrzebuje UE by państwa zawierały sojusze i ze sobą współpracowały.
Jeśli UE się rozpadnie, świetnie, wątpię by miliony płakały z tego powodu, oby tylko odbyło się to pokojowo byśmy nie mieli Bałkanów bis, jeśli będzie pokojowo, świetnie. I tyle na ten temat.
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
-----------------------------------------------------------
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
Wysłany: 2011-10-23, 16:19
Oddział: Oddziały Specjalne
Witam
Damian napisał/a:
nikt nie potrzebuje UE by państwa zawierały sojusze i ze sobą współpracowały.
UE obrała niewłaściwą drogę, wszak sojusze i współpraca międzynarodowa to klucz do gospodarczej potęgi. UE w obecnej formie nie widzę ale widzę za to współprace na szczeblu ekonomicznym, wraz z możliwością budowy międzynarodowych koncernów.
Damian napisał/a:
Jeśli UE się rozpadnie, świetnie, wątpię by miliony płakały z tego powodu, oby tylko odbyło się to pokojowo byśmy nie mieli Bałkanów bis, jeśli będzie pokojowo, świetnie. I tyle na ten temat.
Obawiam się że miliony będą płakać. Dla wielu państw UE to gwarant stabilizacji i rozwoju mimo że wiele państw przed unie ma kłopoty. Między innymi Niemcy, które mimo że mają świetnych inżynierów, wspaniałej myśli technicznej wyrozumiałej władzy ma przyrost gospodarczy bliki zero. Polska jako tako ma trochę na plusie ale nie dzięki UE ale dzięki naszej mentalności aby obchodzić system.
Pozdrawiam
_________________ To nie są ludzie - to diabły ! - płk. Milan o Legionistach po bitwie pod Camerone
"Padłem... nikt nie poda ręki... sam wstanę... silniejszy" - Muhammad Ali
"Nienawidziłem każdej minuty treningu, ale powtarzałem sobie: nie poddawaj się, przecierp teraz i żyj resztę życia jako mistrz" - Muhammad Ali
Windmaker Redaktor Naczelny Michał "Windmaker" Banach
Trzeba rozróżnić pewne kwestie - co rozumiemy pod pojęciem rozpad? Rozpad przez zanik stosowania norm wprowadzonych przez organizację czy rozpad poprzez formalne podpisanie umowy rozwiązującej i zakańczającej funkcjonowanie danej organizacji?
W pierwszym przypadku raczej nie doprowadzi to do konfliktu zbrojnego - na pewno nie bezpośrednio i w krótkim okresie czasu. W dalszej perspektywie to gdybanie.
Natomiast formalne rozwiązanie UE to już inna bajka. Mamy tu dwa scenariusze - 1. rozwiązanie z powodu zgody na to państw bo te uznają, że to błąd i szukamy innego wyjścia. 2. rozwiązanie bo wszyscy są wkurzeni i mają tego dosyć.
Na pewno gospodarczo taki rozpad spowoduje olbrzymią destabilizację w regionie. Politycznie może mniej, ale również brak UE może obudzić skrywane od lat antagonizmy - mimo wszystko jednym z niewypowiedzianych zadań UE jest właśnie zakopanie antagonizmów między państwami. Póki co się to udaje. Pamiętajmy jednak, że relacje niektórych państw europejskich dalej są oparte na dawnych zażylościach - chociażby podejście części Polaków do Niemców, czy też Niemcy i Francuzi.
Problem jest tylko taki, że sojusze zawsze są skierowane przeciw komuś. Nie cieszyłbym się z rozpadu UE i powstania takich sojuszu. A nawet jakby się ktoś cieszył, to na pewno bardzo krótko. O ile dla Wielkiej Brytanii, Francji i całej Europy Zachodniej nie wiązałoby się z dużymi perturbacjami geopolitycznymi, to już dla nas i reszty Europy Środkowej nie byłoby tak miło i spokojnie.
Niestety nie tędy droga - ale i też nie może być tak jak teraz tj. eurosocjaloautorytaryzm. UE powinna pozostać jako ważna instytucja, ale w oparciu o koncepcję "Europy Ojczyzn". Niestety dziś bliżej nam pomału do koncepcji IV Rzeszy niż Stanów Zjednoczonych Europy.