Wysłany: 2012-02-02, 18:14 Śmigłowce PKW w Afganie Oddział: Wojska Lądowe
Jakich śmigłowców używa PKW w Afganie? Do jakich celów i jak są one wyposażone? Jak wygląda procedura wykorzystania śmigłowców w czasie wsparcia starcia naziemnego? Wie ktoś coś bliżej o naszych helikopterach podczas walk w okolicy Usman Khel 10 sierpnia 2009?
Posiadamy śmigłowce Mi-24W oraz Mi-8/Mi-17,a te wyposażone są standardowo tyle że doposażono je w nawigację oraz systemy do obserwacji w nocy.
_________________ "I postanowiłem poznać mądrość i wiedzę, szaleństwo i głupotę. Poznałem iż również i to jest pogonią za wiatrem, bo wielka mądrość przynosi utrapienie, a kto przysparza wiedzy, przysparza i cierpień." Kazn. 1:17-18 (Księga Koheleta)
-----------------------------------------------------------
"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone" Hasan ibn Sabbah.
-----------------------------------------------------------
"We're not going to just shoot the sons-of-bitches, we're going to rip out their living Goddamned guts and use them to grease the treads of our tanks. We're going to murder those lousy Hun cocksuckers by the bushel-fucking-basket." George Smith Patton Junior
A dodatkowe opancerzenie podłogi w przedziale desantowym i u pilotów to jest, czy nie ma?
Wysłany: 2012-02-02, 23:09
Oddział: Oddziały Specjalne
bez ironii ale czytałem kiedyś komentarze Rosjan na youtube jak zobaczyli nasz kontyngent w stylu "...przecież 2 wojna się skończyła". Gdyby nie te nowe transportery to większość tych klamotów to radziecki demobil.
Tak w ramach ciekawostki. Poczytaj sobie o skandalu jakie zrobiły nasze śmigłowce w Afganistanie - na jakąś tam defiladę chyba dwa lata temu wysłaliśmy Mi-24 - wszystko byłoby super i fajnie w ogóle - pokaz naszej siły itd., ale Afgańczycy dokładnie pamiętali taki sprzęt z... inwazji sowieckiej. Starsi mieszkańcy podobno drżeli ze strachu i niesmak u polityków lokalnych był aż zanadto widoczny. Skandal był niesamowity... Polak potrafi robić dobry PR.
bielitz napisał/a:
Gdyby nie te nowe transportery to większość tych klamotów to radziecki demobil.
Chyba ci się to z Irakiem pomyliło? Tam to realnie I. zmiana miała sprzęt mało różniący się od sowieckiego, czy irackiego wizualnie. Jeszcze T-72 z WP tam brakowało.
skandalu jakie zrobiły nasze śmigłowce w Afganistanie - na jakąś tam defiladę chyba dwa lata temu wysłaliśmy Mi-24 - wszystko byłoby super i fajnie w ogóle - pokaz naszej siły itd., ale Afgańczycy dokładnie pamiętali taki sprzęt z... inwazji sowieckiej. Starsi mieszkańcy podobno drżeli ze strachu i niesmak u polityków lokalnych był aż zanadto widoczny. Skandal był niesamowity
Wydaje mi się iż jakiś dziennikarz przesadził. Afgańskie siły zbrojne same bowiem używają śmigłowców rodem z ZSRR/Rosji, w tym i Mi-24. Dokładniejsze dane mam jedynie odnośnie Skrzydła Lotniczego Kandahar. Cytat za artem Robina Poldermana zamieszczonym w nr 1/2012 Lotnictwa:
5 października 2009 roku oficjalnie sformowano Skrzydło Lotnicze Kandahar należące do Sił Powietrznych Afganistanu. Początkowo jednostka była wyposażona w trzy uzbrojone średnie śmigłowce transportowe Mi-17, ale stopniowo liczba śmigłowców rosła. Obecnie skrzydło ma pięć własnych Mi-17 i używa też okresowo rotowanych śmigłowców szturmowych Mi-24. Spodziewana jest dostawa kolejnych Mi-17. Afgańskie śmigłowce Mi-17 są uzbrojone w karabin maszynowy PKM kalibru 7,62mm w drzwiach kabiny transportowej po lewej stronie. Niektóre z nich mają zaczepy zewnętrzne na zasobniki niekierowanych rakiet UB-32A, z trzydziestoma dwoma rakietami S-5 kalibru 57 mm. Natomiast śmigłowiec Mi-24 jest uzbrojony w czterolufowy karabin maszynowy JaKB kalibru 12,7 mm w ruchomym stanowisku, zabudowanym w przodzie kadłuba. Ponadto na czterech podwieszeniach zewnętrznych może przenosić przeciwpancerne pociski kierowane Szturm oraz zasobniki UB-32A.
Wysłany: 2012-02-03, 17:18
Oddział: Oddziały Specjalne
masz rację, w Iraku mieliśmy jeszcze "odpowiedniki" amerykańskiego Hummera-
Tarpany Honkery....
Skutek tego był taki że kula wlotowa po ataku na taki konwój- wchodziła w pierwszego tarpana
a wychodziła ostatnim...
był nawet program w tv że nasi stosują maszyny rolnicze w wojsku.