Wysłany: 2010-02-06, 11:12 Czołgi Ceausescu Oddział: Wojska Lądowe
Rządzący w Rumunii w latach 1965-89 Nicolae Ceausescu zaprowadził tam jakąś dziwną mieszankę stalinizmu z nacjonalizmem. Choć był ortodoksyjnym marksistą to jednocześnie śnił o Romania Mare (Wielkiej Rumunii). A do zrealizowania tej ostatniej idei konieczne było militarne uniezależnienie się od ZSRR. Stąd brały się różne programy rozwoju narodowej techniki wojskowej. Także program budowy rumuńskiego czołgu.
Pierwszą przymiarką Ceausescu do "narodowego pancerza" był chyba TR-580. Czyli podróbka T-55. Była nawet wersja eksportowa TR-77. Gdy Moskwa obraziła się na Sadata i odcięła dostawy broni dla Egiptu, to udało się krajowi faraonów wcisnąć jakąś partię tych czołgów. Sadat szybko miał poznać iż to chłam i odmówił dalszych zakupów. Jakaś ilość czołgów została też sprzedana Irakowi i wzięła udział w wojnie z Iranem.
Następna rumuńska kopia T-55 to TR-85. Też miała wersję eksportową: TR-800. Tylko, że chyba nie udało się wyeksportować ani jednej sztuki.
No i ukochane dziecko Ceausescu : TR-125. Czyli modyfikacja T-72. Wyprodukowano aż pięć sztuk.
Co sądzicie o rumuńskim programie pancernym doby dyktatury "Słońca Karpat"? Czy rumuńskie czołgi były w czymś lepsze od ich sowieckich pierwowzorów? Jaką rolę w ich powstaniu odegrała współpraca Bukaresztu z ChRL i RFN?
geniusz z Karpat posiadał TR-580 ,TR -85 to modyfikacje T-55 , zastosowano niemiecki silnik 8 cylindrowy o mocy 860 KM [TR-85 ] w TR-580 jak sama nazwa wskazuje miał silnik 580 KM charakterystyczna jest dodatkowa para kół qw stosunku do T-55 z racji innego silnika .W TR-85 armata 120 mm .TR-85 wyprodukowano około 600 sztuk wraz z wersją TR-85M1 produkowaną w latach 90-tych przy pomocy min niemieckich specjalistów zgłównie z dziedziny technologi podwozia producent Arsenalul Armetal.
TR-125 to 48 tonowa wersja T-72 rwniez ze wzgledu na nowy silnik dodatkowa para kół.z tym że co ciekawe wyrzucono automat ładowania na rzecz ręcznego ,załoga 4 osoby.
Podstawowym czołgiem armii rumuńskiej jest TM-800 z lat 90-tych czyli modernizacja TR-580 jest to 45 tonowy czołg z pancerzem laminatowym z armatą D-10 kal 100 mm z nowoczesnym jak na warunki rumuńskie SKO.
O współpracy z ChRL w tej dziedzinie nie słyszałem a z RPA dotyczyło importu niektórych kompnentów uzbrojenia.
Znalazłem info, że w TR-85 zastosowano chińską armatę 100 mm i chiński dalmierz laserowy.
???Przecież ja sami produkują nawet ją zmodernizowali ,przedmuchiwacz na srdku lufy .
Cytat:
Ja czytałem, że za czołg podstawowy robi w Rumunii TR-85M1 Bizonul. Trwają też prace nad nowszą wersją TR-85M2
tzw TR 2000 to odgrzany projekt z lat 90-tych pomagają im tak jak w przypadku M1 Aerospatiale Matra, Sagem, Kollmorgen-Artusa, Racall oraz z firmamy z Rumunii Faur, Elprof, MU Resita, AEROTEH, IOR i Joel z tym że podwozie i pancerz Krauss Mafei.
zulker napisał/a:
Wrócę do TR-125. Ponoć zastosowano w nim polskie czujniki ostrzegające przed opromieniowaniem typu Bobrawa.
Nic mi na ten temat nie wiadomo t,ten projekt zarzucono jeszcze na początku lat 90-tych