Wysłany: 2010-02-06, 19:19 Zagadka nr 10 Oddział: Wojska Lądowe
Dość łatwa zagadka dla miłośników uzbrojenia spod znaku czołgu 35.
Jak ten obiekt po prawej się nazywa?
Ile weszło ich na uzbrojenie pewnej armii?
Ile pojazdów w linii miało pełne uzbrojenie?
EDIT:
Dla ułatwienia obiekt//obiekt walczył/y w czerwcu 1940r. w pobliżu Compiègne w szwadronie czołgów S 35.
_________________ "Jest tylko jedna zasada taktyki, która nie podlega zmianom: użyć tego, co pod ręką, by zadać jak najwięcej ran, śmierci i zniszczenia wrogowi w jak najkrótszym czasie." George S. Patton
-------------------------------------------------------
"Jestem optymistą szanowni Państwo i myślę, że Wy także, Polki i Polacy, powinniście być optymistami." Lech Kaczyński
Wysłany: 2010-02-08, 19:41
Oddział: Oddziały Specjalne
Witam
To nie jest przypadkiem Francuski czołg lekki Renault R-35 ?
Jeżeli tak to w latach 1935- 1940 wyprodukowano ponad 1 200 maszyn. W kwietniu 1939 roku Wojsko Polskie Zakupiło 100 sztuk. Pierwszy transport w liczbie 52-53 czołgów przybył do Polski drogą morską w lipcu tego samego roku. Wyposażono nimi 12 batalion pancerny w Łucku. W drugiej połowie września nie biorąc udziału w walce przekroczyły granicę rumuńską.Tylko nieliczne czołgi R-35 doprowadzone do stanu gotowości bojowej, brału udział w walkach pod Kamionką Strumiłową i Żelechowem - w składzie improwizowanego oddziału bojowego sformowanego przez kpt. J. Jakubowicza.
Druga partia czołgów nie dotarła już do Polski.
_________________ "Kiedy umrę pójdę do Nieba, bo odsłużyłem swój czas w piekle..."
Jest tylko jedna rzecz w życiu ludzi, narodów i państw, która jest bezcenna: tą rzeczą jest HONOR.
Józef Beck
Death and Glory
Nie to jest duży błąd - dla drugiej podpowiedzi z definicji nie miał to być czołg ale pewna konstrukcja oparta o istniejący już czołg.
_________________ "Jest tylko jedna zasada taktyki, która nie podlega zmianom: użyć tego, co pod ręką, by zadać jak najwięcej ran, śmierci i zniszczenia wrogowi w jak najkrótszym czasie." George S. Patton
"Jestem optymistą szanowni Państwo i myślę, że Wy także, Polki i Polacy, powinniście być optymistami." Lech Kaczyński
Tak to jest Sau-40 i w pełnym uzbrojeniu powstał tylko jeden prototyp.
Masz 3 ptk.
Brał on udział w walkach w pobliżu Compiègne. Były też trzy pojazdy SAU 40 z działem 47mm Mle 37, a na zdjęciu jest z działem APX 75mm.
Zamykam, punkty dodane.