Użytkownik:
Hasło:
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie:
   Portal    Regulamin    FAQ    Szukaj    Użytkownicy    Grupy    Rejestracja    Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Litewskie Siły Zbrojne
Autor Wiadomość
lukasz0110 
Podporucznik

Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 2010-02-07, 14:28   Litewskie Siły Zbrojne
   Oddział: Oddziały Specjalne

Witam
Litwa jest bodaj jedynym państwem na świecie, które wymienia w swej strategii bezpieczeństwa Polskę jako partnera strategicznego w kwestii obronności ( na drugim miejscu po USA, przed Danią i Ukrainą ) W pierwszym okresie Litwa patrzyła na Polskę nieufnie, obawiając się uzależnienia od silniejszego sąsiada i mając w pamięci trudne doświadczenia historyczne. Litwini doceniają udział Polski we wspieraniu jej dążeń do NATO, podkreślając przede wszystkim owocną współpracę w ramach funkcjonującego w latach 1997-2008 litewsko-polskiego batalionu ( LITPOLBAT ), udział w misjach w Kosowie i Iraku w ramach Polskiego kontyngentu oraz narodziny polsko-ukraińsko-litewskiego bataliony ( POLUKRLITBAT ) w ramach Wielonarodowych Sił Zadaniowych - Wschód, gdzie siły litewskie wzrosną z plutonu do kompanii.
Od 1994 roku Polska przekazuje Litwie sprzęt wojskowy. Najpierw ofiarowano między innymi radiostacje, samochody terenowe, moździerze, granatniki, kuchnie polowe, plecaki i amunicję. Litwinom przekazano też samochody ciężarowe STAR 266 , 5 śmigłowców MI-2 ( trafiły do batalionu desantowego w Poniewieżu ), 10 transporterów opancerzonych BRDM-2, 10 gąsienicowych MTLB. W 2006 roku ofiarowano dwa czołgi: T-55 i T-72 ( na potrzeby ekspozycji Muzeum Wojskowego )
Aktualnie Siły Zbrojne Litwy są w pełni zawodowe, liczą 7 860 żołnierzy ( w tym 2 950 w Wojskach Lądowych, w Marynarce Wojennej 700 a w Lotnictwie 950 , rezerwa liczy 4 680 żołnierzy ) a 2310 osób służy jako cywile.
Wydatki wojskowe pochłaniają 1,16 % PKB.
Obecne Misje Zagraniczne:
Afganistan 200 osób
Kosowo 5
Bośnia i Hercegowina 1
Czad 2
Irak 4
Stan Obecny:
Rola sił zbrojnych ewoluowała. W dokumencie z 2004 roku ( w porównaniu z tym z 2000 roku ), Litwini odeszli od koncepcji obrony " totalnej i bezwarunkowej " w stronę " obrony kolektywnej" , to znaczy z pomocą sojuszników z NATO. Na pierwszym miejscu wskazano nie rozwijanie rozwijanie zdolności obrony własnego terytorium, lecz " wzmacnianiu sojuszu euroatlantyciego". Litwa tak bardzo wierzy NATO, że oficjalnie zapisano przekonanie, iż w razie wojny NATO będzie gotowe i zdolne bronić jej terytorium. Litwini zmniejszają rolę obrony cywilnej i odchodzą od koncepcji walki nieregularnej podczas okupacji.
Filozofia Litwinów sprowadza się do stwierdzenia, iż " bezpieczeństwo Litwy zaczyna się w Afganistanie " oraz " Litwa w Afganistanie, NATO na Litwie .
Co myślicie o Siłach Zbrojnych Litwy ? Jakie znaczenie dla nas ma zwiększenie jej potencjału bojowego ? Co myślicie o koncepcji obronnej, czy warto aż tak bezgranicznie ufać NATO ?
Józef Beck
Death and Glory

Wojsport 
Szeregowy
Bóg, Honor, Ojczyzna

Wysłany: 2010-02-12, 23:20   
   Oddział: Wojska Lądowe

Litwini nie mają wyjścia jak tylko liczyć na pomoc NATO, wrazie ataku rosjan są bez sznas, o ile sie dobrze orientuje Litwa ma tylko jedną brygadę wojsk lądowych - ŻELAZNE WILKI

lukasz0110 
Podporucznik

Wysłany: 2010-02-13, 12:09   

Witam
Cytat:
Litwini nie mają wyjścia jak tylko liczyć na pomoc NATO, wrazie ataku rosjan są bez sznas, o ile sie dobrze orientuje Litwa ma tylko jedną brygadę wojsk lądowych - ŻELAZNE WILKI

Masz rację, ale zadziwił mnie fakt że nawet wycofali się z działań nieregularnych, aż tak ufają NATO ?
Co do Wojsk Lądowych: brygada piechoty zmechanizowanej „ Żelazny Wilk” ( „Gelezinis Vilkas”, nie mam litewskich znaków więc przepraszam za brak ptaszka nas „z”) w składzie: dwa bataliony piechoty zmotoryzowanej, dwa bataliony piechoty zmechanizowanej, batalion artylerii, i batalion zaopatrzenia. W przyszłości brygada zostanie wzmocniona kompaniami przeciwlotniczymi i przeciwpancernymi. Stanowi ona najnowocześniejszą formację, mogącą brać udział w operacjach NATO. „ Żelazny Wilk” współpracuje aktywnie z siłami zbrojnymi Wielkiej Brytanii, Danii, Polski ( LITPOLBAT), Czech, Niemiec i Stanów Zjednoczonych. Brygada brała udział w misjach międzynarodowych ( UNPROFOR, IFOR, SFOR, KFOR ) o licznych ćwiczeniach, takich jak „ Strong Resolve” czy październikowych „ Loyal Jewel” w Norwegii. Zainicjowano także współpracę z duńską dywizją, ca ma zwiększyć jej poziom i zdolność współdziałania z NATO.
Prócz tego na wojska lądowe składa się batalion inżynieryjny „ Juozas Vitkus” oraz narodowe siły ochotników ( pięć, a wcześniej siedem jednostek terytorialnych, batalion szkolny ).
Pozdrawiam Łukasz
Józef Beck
Death and Glory

zulker 
Podpułkownik

Brak Avatara

Wysłany: 2010-02-13, 18:12   

A czy do litewskich wojsk lądowych nie zalicza się też czasami batalion jegrów im. wielkiego księcia Vytautasa (po naszemu Witolda)? Nie jestem pewny, ale chyba gdzieś czytałem iż litewskie specnazy mają podwójną podległość: dowództwu operacji specjalnych i określonemu rodzajowi sił zbrojnych. I tak np KNT ma "współpodlegać" marynarce, SOG lotnictwu, a jegrzy (VDJB) dowództwu wojsk lądowych. Pewności nie mam. Możesz naświetlić tą sprawę?

lukasz0110 
Podporucznik

Wysłany: 2010-02-13, 20:01   

Witam
Batalion Jegrów służy pod dowództwem sił specjalnych więc dlatego o nim nic nie wspomniałem. W skrócie VGJB-Vytautas the Great Jaeger Battalion.
Jeżeli chodzi o jednostki specjalne, to mało o nich wiadomo gdyż prawie wszystkie informacje są utajnione. Wiem jedynie że narodziły się w 1995 roku, aczkolwiek za jej oficjalny początek ( połączenie wszystkich jednostek pod jednym dowództwem ) uważa się rok 2002. Najbardziej znany jest oddział specjalny "Aitvaras", który walczył w Afganistanie w latach 2002-2004, a w latach 2005 - 2006 stanowił część sił szybkiego reagowania NATO. Litwini często przeprowadzają ćwiczenia z Amerykanami. Ostatnie wspólne ćwiczenia ( JCET 2009 ) zorganizowano w sierpniu w Kłajpedzie - uczestniczyli w nich litewscy płetwonurkowie i członkowie oddziału specjalnego "zaliukai" ( - tu znowy przepraszam za brak ptaszka nad "z" ).

Pozdrawiam

PS.
Cytat:
The structure of the Lithuanian Special Operations Force (SOF) is flexible which makes it easy to form squadrons intended for concrete operations and missions from its elements. The core of the Lithuanian SOF is:

* Special Purpose Service (SPS);
* Vytautas the Great Jaeger Battalion (VGJB);
* Combat Divers Service (CDS);
* Special Operations Element (SOE) (subordinate to the Unit at the level of operations management).

One of the main missions of the Lithuanian Special Operations Force is counter-terrorism operations beyond the territory of Lithuania. The SOF also carries out other special missions: direct action, special reconnaissance, rescue of hostages and protection of VIPs. The SOF can be called upon inside the territory of Lithuania when law enforcement agencies lack necessary capabilities to react to terrorist attacks.
Józef Beck
Death and Glory

zulker 
Podpułkownik

Brak Avatara

Wysłany: 2010-02-13, 20:51   

Łukasz!
Wielkie dzięki za objaśnienia! Z jednym tylko bym się nie zgodził. Po prostu zbytnio poleciałeś z angielskim. Otóż oficjalny skrót jegrów to nie :
lukasz0110 napisał/a:
VGJB-Vytautas the Great Jaeger Battalion

a VDJB:
http://kariuomene.kam.lt/...ionas_vdjb.html

lukasz0110 
Podporucznik

Wysłany: 2010-02-13, 21:13   

Witam
Moim zdaniem oba skróty są poprawne:
VDJB od Vytauto Didžiojo jėgerių batalionas
VGJB od Vytautas the Great Jaeger Battalion
Oczywiście Twoja strona ma większe (tak zwane) "plecy", więc jakby ktoś z nas NIE miał racji to za pewne ja, ale myślę że dwie nazwy są poprawne...bo nie chodzi zupełnie o skrót lecz o kompletną nazwę. Skrót bowiem jest najczęściej zbiorem pierwszych liter w wyrazie, więc w krajach anglojęzycznych wychodzi VGJB, a na Litwie VDJB.
Ale pewny nie jestem więc jakbym coś przekręcił to przepraszam.
Pozdrawiam
Józef Beck
Death and Glory

Weteran 
Junior Admin
Redaktor

Zaproszone osoby: 5
Artykuły: 16

Wysłany: 2010-04-30, 01:04   

Swoją drogą, NATO powinno stworzyć małą międzynarodowa eskadrę myśliwską złożoną z Litwinów, Łotyszy i Estończyków i wyposażyć ją w samoloty F-16 jakieś wersji zdatnej do dłuższego używania jeszcze – Dania ma chyba wycofywać ileś tam jeszcze dobrych rezusem myśliwców. Sami mogliby ochraniać własną przestrzeń powietrzną bo te ciągłe wymiany personelu z rożnych państwa NATO trochę kosztują.

Oczywiście, można byłoby nadal kontynuować rotacyjne warty, ale tylko wspomagać Bałtów.

zulker 
Podpułkownik

Brak Avatara

Wysłany: 2010-04-30, 18:55   

Tego typu rotacyjne warty mają za zadanie pokazać Moskwie iż Pribałtika jest integralną częścią NATO chronioną przez siły Sojuszu. Działanie odstraszające Moskwę.
Nie jestem entuzjastą jednostek mieszanych narodowościowo. Problemem zawsze jest język. Zdaje się iż poważne nieporozumienia na tym polu były w siłach zbrojnych Łotwy i Estonii. Po prostu co trzeci żołnierz za rodzimy uważał tam rosyjski, a znajomość oficjalnego państwowego była wątpliwa. Cóż więc mówić o jakiejś angielskojęzycznej formacji...

lukasz0110 
Podporucznik

Wysłany: 2010-08-28, 21:29   

Weteran napisał/a:
wyposażyć ją w samoloty F-16 jakieś wersji zdatnej do dłuższego używania jeszcze

A no właśnie, trzeba zadać sobie pytanie czy owe kraje nadbałtyckie, będą miały dość środków na zakup / wypożyczenie owych samolotów, chyba że eskadra finansowana była z funduszy NATO.
Pomysł dobry, bo moglibyśmy zaoszczędzić trochę pieniędzy z i tak kruchego budżetu MON.

zulker napisał/a:
Cóż więc mówić o jakiejś angielskojęzycznej formacji...

W Iraku nasi chłopcy, porozumiewali się z innymi kontyngentami państw podległych naszemu dowództwu, po różnych językach i każdy każdego rozumiał. Trochę Łotewskiego, Polskiego, łamana angielszczyzna i było dobrze.
Józef Beck
Death and Glory

Odpowiedz do tematu