Wysłany: 2012-01-15, 19:21 Zasadnicza Służba Wojskowa a szeregowy zawodowy. Oddział: Wojska Lądowe
Witam.
Przeglądałem warunki jakie trzeba spełnić aby pracować w 6 Brygadzie Powietrzno Desantowej i na stronie pisze
Cytat:
W świetle aktualnie obowiązujących przepisów aby zostać żołnierzem w korpusie szeregowych zawodowych niezbędne jest odbycie zasadniczej służby wojskowej.
O co w tym chodzi? Po szkole średniej, którą kończę za kilka miesięcy nie mogę iść do wojska tylko muszę odbyć jakąś służbę? Może mi ktoś kto się orientuje w tym temacie wyjaśnić wszystko?
_________________ ,,Cierpienie wymaga więcej odwagi niż śmierć''
----------------------------------
,,Wszystkie wojny są wojnami domowymi,ponieważ wszyscy ludzie są braćmi''
,,Tylko umarli widzieli koniec wojny''
Wysłany: 2012-01-16, 23:09
Oddział: Oddziały Specjalne
Nie ma już ZSW.
Pozostaje Służba Przygotowawcza i kontrakt z NSR. W WKU namawiają, żeby podpisać kontrakt z NSR, bo to najlepsza droga, aby zostać zawodowym. Czasem nawet wmawiają, że po SP musisz podpisać papier z NSR. A w umowie nie ma takiego zapisu.
Możesz na własną rękę posprawdzać w jednostkach czy będzie nabór na szeregowych. W wymaganiach jest odbycie SP bądź też ćwiczenia rotacyjne.
_________________ Gdzie dwóch się bije, tam zaraz trzech bohaterów i dziesięciu zasłużonych. Władysław Grzeszczyk
A jak jest w naszym wojsku z wykształceniem? Czy starając się o przyjęcie do wojska z wykształceniem wyższym ma się większe szanse? No i czy wyższe wykształcenie ma wpływ na przebieg służby?
_________________ ,,Cierpienie wymaga więcej odwagi niż śmierć''
,,Wszystkie wojny są wojnami domowymi,ponieważ wszyscy ludzie są braćmi''
,,Tylko umarli widzieli koniec wojny''
ZSW była w latach 80, nie wiem czy w 90 też ale chyba nie... Ucz się i spróbuj dostac się na studium oficerskie. Tata mojego kolegi miał należec do Brygady zmechanizowanej, ale miał pecha i nie brali w tym roku do wojska. Przydało by się wykształcenie, ponieważ żołnierz musi byc nie tylko silny, ale i mądry.